Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Návštěva papírnictví může být zážitkem, nemusí jít jen o běžný nákup z rychlíku, říká zástupce nové generace firmy, Jakub Plojhar

PR článek

Když v Českých Budějovicích řeknete „jdu k Plojharovi“, málokdo netuší, o čem mluvíte. O nejznámější papírnictví ve městě se stará už pátá generace Plojharů. Jejich prodejna je kultem. Svým přístupem, zápalem a vizí dělají z nákupu zážitek a ukazují, že i papírnictví může být místo, kam se lidé rádi vracejí.

Firma slaví v letošním roce výročí 135 let. V roce 1888 ji založil František Ployhar, když se po cestách v zahraničí rozhodl usadit v rodných Budějovicích. Otevřel tady knihařství. Firma se ale postupně rozrůstala, až se k ní přidala také prodejna papírnictví a výroba kartonáže. „Klíčových událostí je celá řada, od založení, po návrat znárodněné firmy zpět do rukou rodiny. Kdyby se dědeček ve svých šedesáti letech nerozhodl extrémně zadlužit a nakoupit zpátky od státu stroje, které kupoval jeho tatínek a dědeček, tak bychom nebyli tam, kde jsme,“ vypráví nástupce firmy Jakub Plojhar

Původní výroba kartonáže u Plojharů (dnes obchod v Široké ul.). Foto: se souhlasem Jakuba Plojhara

Během dlouhé historie museli jeho předci zvládnout jak velkou hospodářskou krizi, druhou světovou válku, která dvě ze tří fungujících divizí ukončila, tak i znárodnění v 50. letech, kdy se z majitelů stali řadoví pracovníci. Jakub Plojhar je pátou generací, která se o firmu stará. 

„Už od mala jsem říkal, že chci být ředitel, jako můj děda. Netušil jsem, co to znamená, ale hrozně mě to lákalo. Rodiče mě do firmy nikdy netlačili, vyplynulo to samo. Cítím ale samozřejmě obrovskou zodpovědnost, vzhledem k tomu, čím vším si moji předci prošli… bylo by mi líto, kdyby vše skončilo na tom, že se mi nechce podnik převzít,“ popisuje. 

Rodinnou tradici drží úspěšně. V Českých Budějovicích byste jen těžko hledali někoho, kdo neví kam míříte, řeknete-li „Jdu k Plojharovi“. Ne vždy ale známé papírnictví sídlilo v Široké ulici, kde ho najdeme dnes. „Úplně původní adresa, kde firma začínala, je ulice Karla IV. vedle Filharmonie. Po pár letech potřebovala větší prostor, takže se přestěhovala do budovy, kde je dnes Baťa. Poté byla na náměstí vedle Galerie Dvořák, tam se ale časem taky nevešla a přesunula se do Široké. Dědeček si tenkrát plánoval, že se pouze probourá zadní strana objektu, a tak se bude moct elegantně přestěhovat,“ směje se Jakub Plojhar. Dnes je hlavní část firmy, tedy výroba přepravních obalů z papíru, již dávno přesunuta do fabriky v Rožnově a prostor v centru je kompletně věnován obchodu.

Když hledáte něco výjimečného…

Aktuální prodejna prošla v předešlých letech rekonstrukcí. Z klasického pultového prodeje se proměnila na místo, kde si můžete téměř veškerý sortiment prohlédnout, osahat nebo vyzkoušet. Najdete tady tu nejobyčejnější tužku nebo obálku, kochat se ale můžete i originálním zbožím zahraničních značek. 

„Celá naše myšlenka je dělat prodej trochu jinak. Chceme, aby naši zákazníci neodcházeli jen s produkty, ale i se zážitkem. Chceme, aby věděli, že papírnictví není jen obchod, kam vběhnete, když něco potřebujete, a hned utíkáte dál. Že se tu dají sehnat i dárky nebo zdánlivě obyčejné věci každodenního užití, které se díky originálnímu designu ale stanou elegantním doplňkem na pracovním stole,“ vysvětluje Plojhar.


Moderní papírnictví Plojhar v Českých Budějovicích. Foto: se souhlasem Jakuba Plojhara

Papírnictví se také pyšní nejširší nabídkou luxusních balících papírů, tašek, krabiček a ozdob. Podle Jakuba Plojhara je totiž balení dárku něco, co lidé často berou jen jako nutnost. Přitom je to stejně důležité jako samotný dárek. „Volba balícího papíru nebo dárkové tašky ovlivní celý dojem z dárku. Na to se často zapomíná. Můžete mít sebehezčí dárek, ale pokud ho hezky neodprezentujete, nebude to mít kýžený efekt,“ popisuje.

S blížícím se začátkem školního roku se i u Plojhara připravují na jednu z hlavních sezon. Za roky fungování už se k nim zákazníci v tuto dobu pravidelně vracejí. „Přijdou se seznamem, který dostali ve škole, a za hodinu se vracejí pro připravený balíček. Nebo si vše v klidu vyberou na prodejně mimo ruch klasických obchodů. Někteří zákazníci si k nám přišli před lety vybrat první aktovku a dnes přichází s vlastními dětmi pro nové školní tašky. Je skvělé pozorovat, jak stárnou s námi,“ usmívá se spokojeně Jakub Plojhar.

Plány do budoucna

Velkou výhodou je i e-shop, na kterém si zákazníci mohou zboží vybrat, objednat a v Široké ulici vyzvednout nebo ještě doplnit. Online totiž nenajdou veškeré zboží, které papírnictví nabízí. Do budoucna by se to ale mělo změnit.

Kromě letošní sezony mají před sebou Plojharů ještě jednu výzvu. Tou je otevření nové pobočky v Praze. „Bude hned v centru mezi Václavským náměstím a Hlavním nádražím. Otevření plánujeme ještě před začátkem školního roku a věříme, že to nebude naše poslední pobočka. Pevně doufáme, že v Praze vybudujeme to, co se nám podařilo v Budějcích,“ usmívá se Jakub Plojhar.

A jaké další plány mají do budoucna? Pravidelně obnovovat sortiment, aby měl zákazník stále co objevovat, hledat další značky, které v Česku nejsou zastoupené a stále udržovat tradici, kterou začal v roce 1888 psát František Ployhar.


František Ployhar se syny v roce 1928. Foto: se souhlasem Jakuba Plojhara

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky papírnictví plojhar, papírnictví, františek ployhar, jakub plojhar, historie, tradice, papír

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěva papírnictví může být zážitkem, nemusí jít jen o běžný nákup z rychlíku, říká zástupce nové generace firmy, Jakub Plojhar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.