Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kvalita vody ve vodních nádržích na jihu Čech se zhoršila kvůli vysokým teplotám

Kvalita vody ve sledovaných vodních nádržích na jihu Čech se v posledních dnech zhoršila. Ovlivnily to především vysoké teploty, které už druhý týden v regionu panují. V nádrži Orlík u Podolska na Písecku stále platí zákaz koupání.

„Počasí, které v těchto dnech panuje, má jednoznačně na kvalitu vody vliv. Vysoké teploty vodě v přírodě nesvědčí," uvedla řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Projevilo se to třeba i v lokalitách kolem lipenské přehrady. Ještě před několika týdny vykazovaly vysokou kvalitu vody, kde hygienici nepozorovali téměř žádné nedostatky. Nyní je však například u Černé v Pošumaví voda nevhodná ke koupání. „Je zde překročena hodnota ukazatele sinice a chlorofyl-a a je tu i snížená průhlednost. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko," uvedla Kotrbová.

Stejné znaky vykazuje také Radava na orlické přehradě. Zhoršenou jakost vody mají rybníky Hejtman a Staňkovský na Jindřichohradecku. Podobná situace panuje i v Lipně nad Vltavou. „Je tu zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci," uvedla Kotrbová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody ve vodních nádržích na jihu Čech se zhoršila kvůli vysokým teplotám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.