Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Krumlovský zámek i někteří hoteliéři z Lipna mají větší návštěvnost než loni

Hrad a zámek Český Krumlov či někteří hoteliéři z Lipna hlásí za letošní prázdniny víc návštěvníků než loni v létě. Meziročně podobný počet turistů přilákaly některé zříceniny na Českokrumlovsku jako třeba Pořešín. Sportovně-relaxační areál v Hluboké nad Vltavou navštívilo za léto kolem 150 tisíc lidí, díky firemním akcím to bude lepší než loni.

Krumlovský zámek eviduje od začátku roku o čtvrtinu návštěvníků víc než loni. Letos v červenci přilákal 43 tisíc lidí, asi o 3000 víc než loni, za srpen to letos bude kolem 45 tisíc lidí. „Jsme velmi spokojeni. Návštěvnost pochopitelně nedosahuje předcovidových hodnot, je tak na úrovni 65 procent roků 2018 a 2019. Ale v předcovidové době jsme hovořili o nepřiměřené návštěvnosti. Teď je poměrně velmi slušná, příjmy jsou z toho velmi dobré a přitom návštěvník se může cítit v areálu a ve městě příjemně, není přehlceno," řekl krumlovský kastelán Pavel Slavko.

Spolek Hrady na Malši, který na Českokrumlovsku provozuje zříceninu Pořešín nebo tvrz Tichá, zaznamenal přes léto podobnou návštěvnost jako loni. Na tvrzi Tichá to bude za celý rok zhruba 8000 lidí. „Začátek prázdnin nebyl nikterak výrazný, protože návštěvníci většinou jeli na dovolené k moři. Nejlepší je vždycky střed prázdnin, ten vládne. Teď zase návštěvnost mírně klesá, což souvisí s tím, že děti se připravují do škol. Jsme spokojeni, i když by to mohlo být lepší. Tichá je nově otevřená a je to ztracená varta, tam jede opravdu ten, kdo tam chce jet, nemáme žádné náhodné návštěvníky, protože dál už jsou jen lvi," řekl předseda spolku Radek Kocanda.

Víc hostů než loni v létě a také vyšší tržby očekává Jiří Falout, který provozuje v Lipně nad Vltavou 36 apartmánů a ve Frymburku hotel Vltava s 26 pokoji. Ubytování letos zdražil proti loňsku asi o pět až sedm procent. Hotel má teď obsazený z 85 procent. Všiml si ale, že lidé méně kupují suvenýry.

„V červenci jsme měli v porovnání s loňským rokem nárůst v ubytování deset procent. Začátek srpna byl rozpačitý, jak bylo škaredě, ale všechno zachraňuje tento týden, kdy máme vyprodáno, což je na třetí týden v srpnu nebývalé. Myslím si, že na tom budeme co týče ubytování lépe než loni, v tržbách výš, ale v prodeji služeb jsme o 40 procent níž než loni. Lidé šetří. Kupují méně suvenýrů, méně rybářských lístků i jízd na vyhlídkových lodích. To, že člověk nakoupil suvenýry pro rodinu a známé v hodnotě 2000 korun, na to můžeme zapomenout," řekl Falout.

Z hlediska zájmu dva rozdílné měsíce má za sebou sportovně - relaxační areál v Hluboké nad Vltavou. V červenci přilákal meziročně o pět procent lidí víc, srpen bude proti tomu loňskému až o 20 procent horší. Za léto eviduje kolem 150 tisíc návštěvníků, hodně tomu ale pomohly firemní a další akce, jak řekl majitel areálu David Šťastný.

„Srpen je opravdu špatný. U nás to hodně ovlivňuje počasí, a to šlo z extrému do extrému, buď bylo přes 30 stupňů nebo deset stupňů. Ale v průměru to bude (návštěvnost) plus minus stejné. Díky tomu, co jsme do areálu investovali, díky firemním akcím, na tom ale budeme (finančně) lépe. Kdybych to počítal jenom na turisty, jsme hůř," řekl Šťastný. Majitel areálu, kam ročně zamíří přes čtvrt milionu lidí, víc cílí na skupinové akce pro stovky lidí. Letos rozšířil terasu, vybudoval velký stan, díky investicím tak může pořádat akce až do prosince.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky turistika, památky, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlovský zámek i někteří hoteliéři z Lipna mají větší návštěvnost než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.