Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeské státní památky v létě turisty lákaly. Nejvíc Hluboká a Český Krumlov

Jihočeské státní památky přilákaly letos v červenci a srpnu více než 390 tisíc turistů. Nejvíce jich mířilo na zámek v Hluboké nad Vltavou, poté v Českém Krumlově. Výraznější pokles návštěvnosti zaznamenaly v kraji jen hrady Landštejn, Rožmberk a klášter Zlatá Koruna.

„Prázdninová návštěvnost jihočeských památek oproti loňskému roku nepatrně vzrostla. Hluboké i Českému Krumlovu vzrostla v červenci a srpnu návštěvnost o šest procent. Více turistů zamířilo i na zámky Červená Lhota, Dačice, Kratochvíle a Třeboň. Na ostatních památkách je návštěvnost téměř srovnatelná s loňskými prázdninami," sdělila mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Krumlovský zámek eviduje od začátku roku o čtvrtinu návštěvníků víc než loni. Letos v červenci přilákal 43 000 lidí, asi o 3000 víc než loni, za srpen to letos bylo ještě víc. „Jsme velmi spokojeni. Návštěvnost pochopitelně nedosahuje předcovidových hodnot, je tak na úrovni 65 procent roků 2018 a 2019. Ale v předcovidové době jsme hovořili o nepřiměřené návštěvnosti. Teď je poměrně velmi slušná, příjmy jsou z toho velmi dobré a přitom návštěvník se může cítit v areálu a ve městě příjemně, není přehlceno," řekl koncem prázdnin krumlovský kastelán Pavel Slavko.

Ze vstupného vybrali přes léto jihočeští památkáři 55,4 milionu korun, meziročně téměř o 1,6 milionu víc. Oproti loňsku vzrostla od začátku roku návštěvnost jihočeských státních památek o 12 procent. Od začátku dubna do konce srpna na ně zamířilo 645 095 lidí.

Navštívili jste v létě nějaký zámek v jižních Čechách?

Celkem hlasovalo70 čtenářů

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky památky, Jihočeský kraj, léto, návštěvnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské státní památky v létě turisty lákaly. Nejvíc Hluboká a Český Krumlov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.