Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zájem studentů Jihočeské univerzity o bydlení na kolejích po zdražení neklesá

Zájem studentů Jihočeské univerzity (JU) o ubytování na kolejích je stále vysoký. Poptávka po lůžkách neklesá ani po mírném zdražení. Univerzita eviduje převis 200 zájemců, pro něž už není na kolejích místo.

„Ubytovací kapacita kolejí Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích pro akademický rok 2023 až 2024 je 1966 lůžek," řekl mluvčí Jihočeské univerzity Štěpán Kuděj. Dodal, že stoupá zájem především o jednolůžkové pokoje.

Jihočeská univerzita nabízí několik variant ubytování, podle nichž se také odvíjí cena. „V případě 30 nocí v měsíci vyjde nejlevnější typ ubytování studenty Jihočeské univerzity na 3500 Kč za měsíc, nejlepší typ ubytování pak na 6300 Kč za měsíc," uvedl Kuděj. V porovnání s minulým akademickým rokem se cena mírně zvýšila. Tehdy platili studenti za nejlevnější pokoj 3300 Kč a nejdražší varianta stála 5100 korun.

Při převisu poptávky je hlavním kritériem vzdálenost trvalého bydliště zájemce. Studenti z bližšího okolí Českých Budějovic pak často musí hledat ubytování v soukromých nájmech. „Podle nám dostupných informací si většinou nejprve podávají žádost o ubytování na kolejích a až v případě, že jim kolej není přidělena, vyhledávají jinou alternativu ubytování," řekl Kuděj.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích loni v květnu otevřela zrekonstruovanou kolej pro skoro čtyři stovky studentů. Náklady na obnovu téměř 30 let staré budovy činily více než 114 milionů korun. Jihočeská univerzita vznikla v roce 1991. Nabízí studium na osmi fakultách - pedagogické, zdravotně sociální, zemědělské, filozofické, přírodovědecké, teologické, ekonomické a fakultě rybářství a ochrany vod. Školu nyní navštěvuje přibližně 10 tisíc studentů. Rektorem je od roku 2020 historik Bohumil Jiroušek.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky školy, byty, vysoké, koleje, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem studentů Jihočeské univerzity o bydlení na kolejích po zdražení neklesá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.