Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prachatice chtějí začít příští rok stavět knihovnu za víc než 150 milionů korun

Prachatice chtějí v druhé polovině roku 2024 začít stavět knihovnu a multifunkční vzdělávací centrum. Odhad nákladů je 155 milionů korun. Budova by mohla být hotová v létě 2026. Knihovna bude v bývalé hasičské zbrojnici, město má stavební povolení. Radnice letos vyčlenila tři miliony na projektovou dokumentaci. Knihovna nové prostory potřebuje, řekla na jaře zastupitelům její ředitelka Hana Mrázová.

„Přejeme si, aby se knihovnické a vzdělávací centrum postavilo. Na projektu pracujeme, odsouhlasili jsme peníze na projektovou dokumentaci. O prostory, kde by byla moderní knihovna a vzdělávací centrum, usilujeme možná 25 let. Knihovna se nachází v nevyhovujících prostorách," řekl starosta Jan Bauer (ODS). 

Město vypíše veřejnou soutěž na dodavatele v režimu design & build (projektuj a postav). V druhé polovině příštího roku chce začít stavět. Práce potrvají 16 až 18 měsíců, knihovna by měla být hotová v létě 2026, řekl dnes starosta. Bývalí radní počítali s náklady 90 miliony Kč, povedlo se získat dotaci z IROP 68 milionů korun. Nový odhad nákladů, jejž má nové vedení města, je 155 milionů korun. Dotace tak podle nového odhadu výdajů pokryje 44 procent nákladů. Opoziční zastupitel Vladimír Lang (Nezávislí) na jaře řekl, že nový odhad nákladů je vyšší kvůli inflaci a zdražení surovin, které souvisí s válkou na Ukrajině.

Prachatická knihovna oslovila již dříve čtenáře v anketě, co jim na budově vadí. Lidé kritizovali vlhkost, nepohodlné sezení, bariérové prostory, nedostatečné hygienické zázemí, chybějící občerstvení, špatně osvětlitelné prostory nebo potíže s parkováním. „V naší knihovně je velká vlhkost, bohužel jsou v knihovně plísně, na stropech za regály. V knihovně je velký chlad, je vytápěná pouze akumulačními kamny. Knihovna potřebuje nové prostory, abychom mohli vykonávat činnost odpovídající 21. století. Je to místo setkávání, není jen půjčovnou knih," řekla ředitelka knihovny Hana Mrázová. Prachatická knihovna pečuje asi o 100 tisíc dokumentů. Eviduje 1697 čtenářů, což je přes 15 procent obyvatel města.

Bauer již dříve uvedl, že stavba knihovny bude mít zásadní dopad na výdaje radnice za celé volební období. Místostarosta Jakub Nepustil (Živé Prachatice) na jaře řekl, že náklady mohou být až 200 milionů. „Jsem i pro to, aby si město vzalo nějaký úvěr," řekl zastupitelům již dříve Nepustil.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, stavby, literatura, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice chtějí začít příští rok stavět knihovnu za víc než 150 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.