Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Poptávka po kroužcích a sportovních aktivitách pro děti na jihu Čech neklesá

Poptávka po volnočasových kroužcích a sportovních aktivitách pro děti na jihu Čech neklesá. Nesnížily ji ani zvyšující se poplatky za kroužky v návaznosti na rostoucí náklady.

„Loni k nám chodilo na kroužky 2800 dětí, letos jich máme zatím 2400. Ale ta čísla se ještě během září a října mění, jak se s ohledem na školní rozvrh přihlašují noví zájemci. Takže věřím, že na tom budeme stejně jako loni," uvedla ředitelka českobudějovického domu dětí a mládeže Hana Korčáková. Dodala, že před novým školním rokem museli poplatky za kroužky zvýšit o 200 až 500 korun. V průměru rodiče za jedno dítě zaplatí za rok 1100 korun. „Samozřejmě jsou i dražší kroužky jako třeba keramika, kde cenu zvyšují náklady za energie," uvedla.

Nepatrně zvýšil cenu i táborský domov dětí a mládeže. Přesto ani tam neregistrují pokles poptávky. „Největší zájem je v poslední době o 3D modelování nebo robotiku. Tyto kroužky děláme ve spolupráci se středními školami, které mají potřebné zázemí. Navíc si tímto způsobem i připraví děti, aby u nich pak případně mohly studovat," řekl ředitel táborského domu dětí a mládeže Josef Musil. Loni tam kroužky využívalo 1930 dětí včetně domovů v Soběslavi a Veselí nad Lužnicí. „Předpokládáme, že v tomto školním roce bude zájem podobný," řekl.

O 70 procent se za poslední dva roky zvedla cena nájmu dětského bazénu na českobudějovickém plaveckém stadionu. Provozovatelé proto museli zvýšit poplatek i za kurzy pro děti. „Ze 135 korun jsme se dostali na 200 Kč. Ale pořád je to méně, než jak se zvýšily náklady, a část doplácíme z různých dotací, aby to pro rodiče bylo únosné. A pořád máme nejnižší cenu ve městě," řekl předseda klubu Plavání České Budějovice Filip Pytel.

Ani přes zvýšení cen kurzů podle něj poptávka neklesla. „Máme zapsaných 150 dětí a museli jsme odmítnout dalších 50. Nedostaneme od provozovatele více pronájmu bazénu," uvedl Pytel.

Volnočasové aktivity dětí a mládeže podpořil i Jihočeský kraj. Žadatelé mohou získat až 4000 korun na kroužky a další zájmovou činnost. Celkem na projekt kraj uvolní 20 milionů korun. Nárok na podporu mají příjemci sociálních dávek, ale nesmí být dlouhodobě na úřadu práce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, sociální, hobby, děti, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poptávka po kroužcích a sportovních aktivitách pro děti na jihu Čech neklesá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.