Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Budějce mají díky participativnímu rozpočtu městský holubník. Starat se o něj bude autorka projektu

Díky participativnímu rozpočtu už se ve městě realizovalo několik projektů, které navrhli a následně odhlasovali samotní obyvatelé Českých Budějovic. Jedním z nich je také městský holubník, který uspěl v druhém ročníku PRO Budějce. Radnice nyní uzavře se samotnou autorkou návrhu smlouvu, na základě které se o něj bude starat. Holubník má pomoct ke snížení populace holubů ve městě.

Městský holubník uspěl v druhém ročníku participativního rozpočtu jako malý projekt. Od hlasujících získal celkem 177 hlasů. České Budějovice jsou tak prvním městem v republice, které takový holubník má. Radnice pro něj poskytla půdní prostor v Žižkových kasárnách. 

Realizovaný městský holubník. Zdroj: PRO Budějce

Podle autorky návrhu Marcely Kassai je díky holubníku možné ve městě eticky regulovat populaci těchto ptáků. Ti se sem sami postupně přesunou a holubník se stane jejich přirozeným útočištěm. „Městský holubník je etická a z dlouhodobého hlediska levná a udržitelná metoda kontroly počtů městských holubů, která funguje například v německých městech již desítky let. Smyslem městského holubníku je soustředit hejno na místo, kde bude pod kontrolou jednak hygiena, a především možnost výměny snesených vajíček za umělá, aby se líhlo méně mláďat,“ uvedla autorka projektu.

Ta se bude o holubník také starat. Na svém posledním jednání o tom rozhodla rada města. „Schválili jsme uzavření smlouvy s paní, která se o holubník bude starat. Je to i jeho navrhovatelka. Je pro nás důležité, aby ho měl někdo v péči někdo, kdo této problematice rozumí, paní Kassai se jí věnuje již několik let, a je proto pro nás ideální,“ řekl Budějcké Drbně náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Kromě Kassai bude na městský holubník dohlížet také Krajská veterinární správa.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marcela Kassai

Štítky městský holubník, holubník, holubi, participativní rozpočet, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce mají díky participativnímu rozpočtu městský holubník. Starat se o něj bude autorka projektu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.