Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Oslava školy? Jistě. Na strojárně v Dukelské se učí už 110 let

PR článek

V objevené kronice se píše, že stará budova Střední průmyslové školy strojní elektrotechnické, která se rozhlíží svým vstupem do Dukelské ulice, byla otevřena na podzim roku 1913. Ano, letopočet je v kronice dopsaný tužkou. Nikdo tenkrát (v počátcích německé školy) kroniku nepsal, to až dlouho po druhé světové válce se život školy sepsal ze vzpomínek bývalého učitele a ředitele Antonína Rody.

Další zajímavý letopočet je 1923, kdy se postupně strojní škola plně oddělila od školy stavební (původně měly společné vedení, k oddělení došlo ve šk. roce 1922/1923) a následně budovu školy v Dukelské ulici (tehdy Doudlebské ulici) prodalo město České Budějovice českému státu (šk. rok 1923/1924).

Ať tak, či onak – slavit se letos bude!

Střední průmyslová škola zve všechny bývalé (i současné) kolegyně, kolegy, absolventy, nepedagogické pracovníky, stávající studenty i jejich rodiče ve středu 1. listopadu 2023 na prohlídku školy a setkávání s učiteli.

Od 12:00 do 16:30 hodin bude veřejnosti zpřístupněna budova školy – můžete navštívit laboratoře i třídy, dílny, hackspace (dílnu pro veřejnost), potkáte učitele, ale také současné studenty školy. Na chodbách Vás navíc čeká výstava nejrůznějších fotografií ze života školy minulé i současné.

Od 17:00 h začne program v DK Metropol, který je pojatý jako setkávání absolventů s učiteli školy. K poslechu, ale i k tanci bude hrát Metroklub Big Band. Akci bude moderovat Roman Anděl – moderátor Rádia Kiss, absolvent školy. Oslava skončí ve 22:00 h. Na tuto společenskou událost škola doporučuje společenský oděv.

Svolejte svou třídu, dejte si sraz ve škole (jako v době studia) a následně si přijďte posedět do Metropolu. Tam bude ale počet míst omezený, tak dlouho neváhejte. Vstupenky si můžete zakoupit na sekretariátu školy (cena jedné vstupenky je 200 Kč, platba je možná pouze v hotovosti). Prodej vstupenek bude probíhat denně od 13:30 do 15:00 hod.

V den oslav bude možné zakoupit nový Almanach školy (jak ve škole, tak v Metropolu, cena 110 Kč – platba pouze v hotovosti). V almanachu najdete vzpomínky bývalých i současných zaměstnanců školy, vzpomínky absolventů maturitního ročníku 1956/1957, historii školy od jejích začátků do současnosti, soupis ředitelů školy, přehled učitelů od počátků školy a samozřejmě soupisy absolventů maturitních ročníků od roku 1955 (bez večerní školy) a další.

Návštěvu školy si můžete naplánovat i v termínech Dnů otevřených dveří: 18. 10. 2023 (st, 16.00 – 18.00 h), 22. 11. 2023 (st, 16.00 – 18.00 h), 13. 01. 2024 (so, 9.00 – 12.00 h), 07. 02. 2024 (st, 16.00 – 18.00 h). Také můžete kdykoliv navštívit naši veřejnou dílnu - hackspace.

Ochutnávka z almanachu – Historie školy:

Během 1. světové války byla výuka omezena a po válce přišly změny se vznikem ČSR. Na počátku roku 1920 byl ústav nově reorganizován na Německou státní odbornou školu pro instalatéry o dvou odděleních (pro instalatéry plynového a vodovodního vedení a pro elektroinstalatéry), každé o dvou ročnících. Zároveň byly pořádány kurzy pro válečné invalidy, večerní kurz pro elektrotechniku a péči o parní stroje.

Ve šk. roce 1920/1921 bylo k německé mistrovské škole instalatérské přiřazeno české oddělení a škola se přeměnila na dvouletou mistrovskou školu strojnickou s odděleními pro instalatéry a elektrotechniky (škola byla řízena stavební školou v Resslově ulici). V následujícím roce došlo u odborných škol pokračovacích k přeskupení, a tak bylo ke škole přiřazeno 450 učňů kovodělných oborů. (…)

Roku 1926/1927 došlo k úplnému osamostatnění od Státní průmyslové školy stavební, ale také k sjednocení školy s německou mistrovskou školou, se kterou ale již měla po několik let společné vedení i budovu. Škola měla tedy dvě oddělení – české a německé, v rámci kterých dále fungovala jak mistrovská škola strojnická, tak škola pokračovací...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky oslava, výročí, dukelská, strojárna, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslava školy? Jistě. Na strojárně v Dukelské se učí už 110 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.