Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé v Táboře zaplatí od ledna za svoz odpadu 960 korun. O více než dvě stovky více

Lidé v Táboře zaplatí od ledna za svoz odpadu 960 korun. Poplatek se tak zvýší o 264 korun. Rozhodli o tom na svém posledním zasedání táborští zastupitelé. Město chce tímto krokem mimo jiné snížit ztrátu, kterou za svoz komunálního odpadu doplácí.

„Chceme tímto krokem změnit celou strategii. Veřejnost by měla vědět, že zdražením chceme nějak vizionářsky pozměnit odpadovou politiku, aby to bylo jednak ekologické a aby to také celé dávalo smysl, protože se brzy bude za skládkování platit víc. Těch vizí a nápadů v oblasti odpadů máme více. Plánujeme například nový sběrný dvůr. A chceme se samozřejmě více zaměřit i na třídění, i když to je samozřejmě spíš postavené na motivaci každého konkrétního člověka," uvedl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Lidé v Táboře loni vytřídili 1500 tun separovaného odpadu. Za posledních 15 let se objem zvýšil dvojnásobně. Tehdy město evidovalo 723 tun tříděného odpadu. Směsného odpadu z popelnic pak táborští obyvatelé ročně průměrně vyprodukují 9000 tun.

Pavlík uvedl, že roční náklady na svoz odpadu činí přibližně 50 milionů korun. V současnosti město vybere za poplatky 21 milionů korun. Zbylou částku uhradí radnice. „Ani po zdražení nezískáme tolik, aby to pokrylo celé náklady. Ale sníží se nám ztráta. Měli bychom podle propočtů vybrat zhruba 30 milionů korun a město doplatí dvacet," řekl Pavlík.

Některým opozičním zastupitelům však připadá nárůst poplatku příliš skokový. „Navýšení o 138 procent považuji za nešťastné také kvůli tomu, že vzhledem k inflaci reálné mzdy klesají. Chybí mi jistá složka motivace k tomu, aby lidé více třídili odpad," uvedl Miroslav Ryba (ANO).

Tábor nyní vyváží komunální odpad na skládky. V budoucnosti jej ale hodlá likvidovat v nedaleké Plané nad Lužnicí, kde firma C-Energy plánuje výstavbu zařízení pro energetické využití odpadu (takzvané Zevo). Firma C-Energy Planá, která vyrábí teplo a elektřinu, se loni v lednu stala stoprocentním vlastníkem táborské teplárny. Zkušební provoz má začít v roce 2026. Investice bude 2,1 miliardy korun. Kapacita Zevo bude 32 tisíc až 80 tisíc tun odpadů za rok, zařízení bude spalovat směsný i dřevní odpad ze třech krajů. „Otázka odpadů se dynamicky vyvíjí a to samé platí i pro legislativní rámec. Proto chceme být jako město na všechno připraveni," uvedl Pavlík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Tábor

Štítky ČR, správa, odpady, peníze, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Táboře zaplatí od ledna za svoz odpadu 960 korun. O více než dvě stovky více  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.