Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Firma z koncernu Lasselsberger chce u Budějovic těžit živec, chystá i nový závod

Firma LB Minerals z koncernu Lasselsberger chce těžit živec v bývalé pískovně v lokalitě Dvorec u Třebče na Českobudějovicku. Těžba by měla začít v roce 2026, vytěžitelné zásoby jsou 1,6 milionu tun. Těžit se má do hloubky až 35 metrů, a to i pomocí odstřelů. V lokalitě je řada chráněných druhů rostlin i obojživelníků, firma pro ně zajistí náhradní stanoviště. Vyplývá to z oznámení o těžbě v databázi EIA. Firma chce v Borovanech postavit nový závod, dopad na dopravu bude minimální.

„Záměr řeší povrchovou těžbu ložiska živcových surovin. Využití tohoto ložiska je důležité pro udržení množství a kvality produkce živcových surovin v ČR," uvedla firma Geo Vision, která oznámení zpracovala. Jde o páteřní zdroj surovin pro produkci českých živcových výrobků a surovin pro sklářský a keramický průmysl v Česku, dodala. Těžit by se mělo na ploše 24,6 hektaru, nejméně do roku 2050. Jedná se o prostor mezi městy Borovany a Trhové Sviny, asi 16 kilometrů od Budějovic.

V místě je mnoho chráněných druhů rostlin i obojživelníků. Podle studie je botanicky nejcennější centrální část chráněná jako významný krajinný prvek. Bývalá pískovna u Třebíčka. Vyskytují se tam rosnatka okrouhlolistá a řada dalších vzácnějších druhů cévnatých rostlin. Hornickou činnost plánuje firma ve dvou etapách. V první otevře menší část ložiska, to se chráněného území nedotkne. V druhé fázi otevře západní část lomu, ale až poté, co odtamtud přemístí chráněné druhy rostlin a živočichů na nová stanoviště. Odbor životního prostředí Jihočeského kraje ve svém stanovisku uvedl, že těžba „nemůže mít významný vliv na ochranu nebo celistvost evropsky významných lokalit a ptačích oblastí“.

Firma má tři varianty ročního objemu těžby, od 20 tisíc tun až po 100 tisíc tun. Jako optimální s ohledem na zájmy investora a ochrany přírody vychází podle studie roční těžba 50 tisíc tun suroviny ročně, zásoby živce by při této variantě vydržely 32 let. Těžit by se mělo od 6:00 do 14:00, hluk nepřekročí limity, uvádí studie.

Společnost LB Minerals chce v Borovanech nahradit nynější výrobní linku keramických dlaždic se zastaralou technologií a nízkou kapacitou novou a větší moderní linkou. Živec z lomu chce vozit do svého závodu na výrobu keramických obkladů a dlažby v Borovanech, což je od lomu asi 2,5 kilometru. Geo Vision uvádí, že by to nezvýšilo dopravní zátěž města.

„Jedna věc je záměr firmy vybudovat v Borovanech nový závod, což je fajn. Budeme tu mít moderní závod a pracovní příležitosti. Potom je těžba. Předpokládám, že by významný problém v dopravě vzniknout neměl. Přes den projede přes Borovany 5000 aut, jestli bude o něco zvýšená těžká doprava, bude dopad minimální," řekl starosta Borovan Vít Fialka (Pro Borovansko). Městu by pomohl obchvat, Jihočeský kraj jako jeho investor zatím jen zadal vyhledávací studii, doplnil starosta.

Firma LB Minerals je součástí koncernu Lasselsberger a patří mezi významné dodavatele surovin ve střední Evropě. Loni měla tržby 2,48 miliardy korun, meziročně stouply téměř o pět procent. Zisk po zdanění byl 272,7 milionu, meziročně podobný. Přes polovinu tržeb měla loni firma v zahraničí. Loni prodala 4,07 milionu tun surovin, z toho na tržbách se z 55 procent podílel prodej plaveného kaolinu. Firma zaměstnává kolem 800 lidí, vyplývá z výroční zprávy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky stavebniny, těžba, firmy, Lasselsberger, Českobudějovicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Hager

Kdo zná Borovany, tak pokud nebude obchvat tak musí přes úzký mostek dole přes Stropnici. Takže mostek se za pár let bude zase opravovat.

Pondělí, 16. října 2023, 18:26Odpovědět

Firma z koncernu Lasselsberger chce u Budějovic těžit živec, chystá i nový závod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.