Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Swiss made. Špičkové technologie i řešení ze Švýcarska naznačí cesty udržitelné budoucnosti

PR článek

Nové technologie podporující ekologické zemědělce. Šetrná řešení v dopravě, navázaná často na cestovní ruch. Překvapivě úsporné postupy spojené s recyklací, čištěním odpadních vod a dostupností pitné vody nebo integrací obnovitelných zdrojů energie do řady činností a odvětví. To vše podtržené špičkovým strojírenstvím a elektrotechnikou a progresivním IT. Do Švýcarska jezdí zástupci států z celého světa, aby se inspirovali úspěšnou zelenou transformací a přesvědčili se, že udržitelná budoucnost není v rozporu s vysokou životní úrovní.

Výběr dvou desítek úspěšných realizací a nápadů ze Švýcarska bude od 16. října do 6. listopadu zdarma k vidění na výstavě „Swiss Cleantech – Mohou technologie zachránit svět?“ v prostorách Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Švýcarské patenty doplňuje pětice tuzemských start-upů, jejichž odpovědná řešení si nacházejí odběratele na českém i zahraničním trhu.

„Z propojení s Jihočeskou univerzitou máme velkou radost. Všímáme si úspěchů zdejších pedagogů i studentů na řadě mezinárodních soutěží, které se velmi často týkají udržitelnosti. Naše výstava dokládá, jak důležitá je spolupráce soukromého a akademického sektoru ve vývoji, výzkumu, vědě a výrobě. Přesně toto tradiční sepětí stojí za úspěchy čistých technologií ze Švýcarska,“ vysvětluje Soňa Kritzlerová ze Švýcarského velvyslanectví, jež je pořadatelem této putovní multioborové výstavy. Na pozvání ambasády také 23. října od 16.30 v Centru Polární Ekologie Jihočeské univerzity vystoupí ředitelka švýcarského Polárního institutu Daniéle Rod s přednáškou Polar and high altitude science: impacts and side-effects.

Výstava Swiss Cleantech – Mohou technologie zachránit svět? dokládá úspěch inovativních, šetrných postupů v řadě oborů, jako jsou stavebnictví, doprava, chemický průmysl, energetika nebo strojírenství. Jejich společným jmenovatelem jsou kvalita života a ochrana životního prostředí, a přitom vysoká přidaná hodnota s pozitivním vlivem na vzdělání, zvyšování kvalifikace a vznik nových pracovních míst.

Podle zástupců Švýcarského velvyslanectví výstava nepřibližuje experimenty – naopak, ve všech případech jde o funkční a již osvědčené technologie a postupy, které mohou být inspirací také pro Českou republiku. Týká se to například právě stavebnictví, které patří k největším producentům CO2 (výroba cementu nebo betonu) a právě ve Švýcarsku se úspěšně zavádějí cirkulární principy pracující se stavebním odpadem v celém procesu výstavby anebo přímo alternativní stavební materiály.

S velkým ohlasem byl například v roce 2021 představen modulový systém z cihel na bázi recyklovaného PET materiálu, ze jehož vývojem stojí společnost Ustinov Hoffmann Construction System. Obdobně převratný systém již nabízí švýcarská společnost Fixit, jež nahrazuje ve skladbě tepelné izolace budov klasický polystyren aerogelovou omítkou kombinující minerály a vzduch. Vyhovuje renovacím historických objektů a zároveň pomáhá splnit přísná kritéria energetické náročnosti budov.

Na památkově cenné budovy cílí také společnost Solaxess: vyvinula nanofólii, kterou je možné v různých barevných škálách aplikovat na solární panely, případně FVE technologii přizpůsobit tradičním střešním krytinám, čímž se fotovoltaika může dostat i na střechy v památkových zónách měst. S ambicí zužitkovat až 1 % světových emisí CO2 spustila zkušební provoz technologická společnost Climeworks, jež ze zachytávaného oxidu uhličitého a vody pod povrchem země v kontaktu s čedičem vyrábí kámen. Vyvinuté „vysavače“ CO2 z atmosféry nabízejí řadu dalších možností využití.

Do oblasti energetiky, což je téma stále aktuálnější i v Jihočeském kraji, spadá například vynález společnosti Studer Innotec řešící spravedlivý přístup k elektřině po celém světě. Jí vyvinutá řada spínačů, resp. výkonových elektronických zařízení, umožnuje flexibilně řídit tok energie mezi výrobou z obnovitelných zdrojů – většinou solárních – a spotřebitelem. Jinak na to šli vědci a vývojáři firmy Transmutex spojené se známým urychlovačem částic CERN. Její vynález pracuje s novým typem (jaderného) reaktoru – menšího a na bázi prvku thorium nahrazujícím uran. Výjimečnou předností této technologie je likvidace, resp. využití vyhořelého odpadu z jiných jaderných elektráren.

„Věříme, že výstava bude rezonovat u vysokoškolských studentů, stejně jako u těch středoškolských. Předchozí uvedení v českých a moravských městech provázel zájem také zástupců firem nebo sektoru veřejné správy a samosprávy. Naším cílem je posunout tzv. Green Deal z roviny ideologické do ryze praktické sféry s prokazatelným přínosem pro firmy i celou společnost,“ dodává Soňa Kritzlerová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Swiss made, udržitelnost, budoucnost, Švýcarsko, zemědělství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Swiss made. Špičkové technologie i řešení ze Švýcarska naznačí cesty udržitelné budoucnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.