Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pro holuby jsem měla vždycky slabost. Městských holubníků potřebujeme více, tvrdí autorka nápadu

V Českých Budějovicích začal v říjnu fungovat první městský holubník. Jeho autorkou je Marcela Kassai, žena, která měla podle svých slov pro holuby vždy slabost. Část života trávila v Německu, kde se také poprvé s městskými holubníky setkala. Jak přesně takové zařízení funguje? A jak pomůže s holubí populací ve městě?

Marcelou Kassai se potkáváme ve čtvrtek odpoledne v areálu Žižkových kasáren. Společně procházíme budovou, kde se před zhruba dvěma týdny otevřel první městský holubník. „Já jsem měla pro holuby vždy z nějakého důvodu slabost. Nemají nikde pořádně zastání, nespadají do kategorie domácích ani divokých zvířat. Měla jsem proto už dlouho v hlavě nápad na vybudování holubníku, který jsem poprvé viděla v Německu. To je taková Mekka městských holubníků,“ vypráví Kassai během toho, co stoupáme do nejvyššího patra opuštěné budovy.

Procházíme tmavým podkrovím a v dáli už je slyšet bublání holubů. „Pojďte, tyhle dveře vždy musím nejdřív zamknout, než otevřu další,“ ukazuje na novou přístavbu Kassai. V ní už jsou vidět desítky holubů, kteří posedávají po stěnách nebo zobou zrní z misek na zemi.

Od začátku fungování se jich autorce nápadu podařilo chytit zhruba 90. Kapacita je 200 holubů. Podle Kassai to ale ani zdaleka nebude stačit. „Ta lokalita kolem nádraží není pro spuštění projektu úplně šťastná, holubů je tady opravdu hodně, takže i když už jsem jich zhruba 90 odchytla, v okolí to skoro není poznat,“ vysvětluje. „Jde to navíc velmi pomalu, protože mám jen jednu odchytovou klec,“ dodává mezitím, co kontroluje krmení a vodu.

Právě tyto dvě věci jsou jedním z hlavních důvodů, proč se budou holubi do holubníku vracet. Nebudou muset hledat potravu po městě, a protože jim Kassai se zrním doplňuje i grit, což je důležitá složka jejich potravy, přestanou i ozobávat omítku budov a památek. „Hlavní smysl holubníků je pak snižovat populaci holubů výměnou vajíček za umělé podkladky. Druhý benefit je, že holubi tady tráví naprostou většinu času, takže nehnízdí a netráví čas někde na budovách a římsách,“ doplňuje Marcela Kassai.

Protože se problematikou dlouhodobě zabývá, svěřilo jí město i provozování holubníku. Jak náročné je se o takové zařízení starat? „Pro mě to náročné moc není. Kloubí to v sobě dvě aktivity, které mám ráda, a to jsou holubi a uklízení. Musím sem ale jezdit téměř každý den. Vždy je třeba uklidit, doplnit krmivo a zkontrolovat zdravotní stav holubů,“ popisuje.

Odchycení holubi musí být nyní zhruba měsíc zavření v holubníku, aby se aklimatizovali. Mezitím se zabezpečí místa, kde dříve hnízdili.

Podkroví pomalu opouštíme a já se Marcelly Kassai ptám, jaké jsou plány do budoucna. „Teď je nutné tady uvést tu metodu do provozu, i když, jak jsem zmínila, zrovna v této lokalitě to bude trochu složitější. Už teď je ale v plánu druhý holubník, který vznikne na Mariánském náměstí, v budově bývalé policie. Tady už to bude mnohem lépe vidět, protože jsou tam holubi zvyklí, pravděpodobně tam už i hnízdí. Bude tedy stačit to tam trochu zkulturnit, začít je krmit, uklízet a vyměňovat vajíčka,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová, Marcela Kassai

Štítky městský holubník, holubník, holubi, participativní rozpočet, České Budějovice, Marcela Kassai

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro holuby jsem měla vždycky slabost. Městských holubníků potřebujeme více, tvrdí autorka nápadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.