Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Temelínská elektrárna vyrobila od svého zprovoznění 300 TWh elektřiny

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila od svého zprovoznění 300 terawatthodin (TWh) elektřiny, což představuje více než devatenáctiletou spotřebu českých domácností. Dva bloky elektrárny této výroby dosáhly dnes ráno. ČTK o tom informoval mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. Vedle Temelína provozuje ČEZ jadernou elektrárnu v Dukovanech na Třebíčsku, výrobu v obou zařízeních chce při zachování bezpečnosti postupně navyšovat. Do roku 2030 by to mělo být téměř o dvě TWh ročně.

České domácnosti podle Svitáka loni spotřebovaly 15,7 TWh elektřiny. V Temelíně se od roku 2017 vyrábí stabilně přes 15 TWh ročně. Loni to bylo 16,3 TWh, od začátku letošního roku 12,7 TWh elektřiny. „Provoz jaderných elektráren není o překonávání výrobních rekordů. Je o bezpečném a zodpovědném zacházení se svěřenou technologií. Ale zároveň stále hledáme cesty, jak posílit efektivitu našich elektráren. A s tím logicky přichází i vyšší výroby. Vše se ale děje s maximálním důrazem na bezpečnost,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Vyšší výrobě v následujících letech by měl pomoci i přechod na delší palivový cyklus. „Aktuálně jsme v přechodové fázi. Během nedávno ukončené odstávky druhého bloku jsme do reaktoru zavezli 48 čerstvých palivových souborů místo dosavadních 42. Celkový počet souborů v reaktoru 163 se ale nemění. Provoz druhého bloku tak bude přibližně jedenáct měsíců, tedy o měsíc delší než dosud,“ řekl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín. Odstávka druhého bloku skončila 7. října.

Na cílový stav, tedy zavezení paliva pro takzvanou osmnáctiměsíční palivovou kampaň, se energetici chtějí v případě druhého bloku dostat v příštím roce, jeho plný efekt se ale projeví až v druhé polovině desetiletí.

ČEZ chce obě české jaderné elektrárny provozovat minimálně 60 let. V případě Dukovan to znamená ještě nejméně 20 let provozu, u jihočeského Temelína ještě 40 let.

Jaderná elektrárna Temelín zahájila provoz 21. prosince 2000. Dukovanská elektrárna je v provozu od roku 1985, od té doby vyrobila 504 TWh elektřiny.

„Po spuštění dosahoval výkon každého z temelínských bloků 981 MWe (elektrických megawattů), aktuálně je díky úpravám, inovacím a využití rezerv tato hodnota o 105 MWe vyšší, přičemž v chladnějších obdobích běžně přesahuje 1100 MWe. Podobnými úpravami a bezpečným zvýšením výkonu prošly i bloky v Jaderné elektrárně Dukovany. Výkon obou elektráren tak celkově vzrostl o 500 MWe, což odpovídá uhelné elektrárně či středně velkému jadernému bloku, bez jakéhokoliv zvýšení emisí či vyšší spotřeby paliv,“ uvedl Sviták.

V provozu je nyní pět ze šesti jaderných bloků v Česku. Kvůli výměně paliva a bezpečnostní kontrole je od 13. října odstaven čtvrtý dukovanský blok.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, jaderná, Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelínská elektrárna vyrobila od svého zprovoznění 300 TWh elektřiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.