Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ode dneška mohou myslivci lovit zajíce, počet ulovených kusů meziročně klesá

Ode dneška do konce roku mohou myslivci lovit zajíce polní. Dobu lovu upravuje vyhláška ministerstva zemědělství. V myslivecké sezoně 2022/2023 jich ulovili podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 33 691. V loňské sezoně tak chytli zhruba o 4000 zajíců méně než v roce 2013. Podle statistiky ministerstva zemědělství v roce 1988 myslivci ulovili 182 261 zajíců, v roce 1968 to bylo přes milion.

Ve strategii myslivosti schválené v roce 2016 si ministerstvo zemědělství za jeden z cílů vytyčilo snížení tlaku predátorů na drobnou zvěř. Jako cíl si stanovilo také najít proveditelné a prosaditelné nástroje pro zvýšení početních stavů drobné zvěře, jako je například zajíc, králík divoký nebo bažant.

Vědci z Akademie věd v minulosti upozornili na to, že vyšší druhová rozmanitost ptáků a také zajíců souvisí s velikostí půdních bloků. Vědci porovnávali pohraniční oblasti Česka a Rakouska. Jedna ze studií prokázala, že populační hustota zajíce polního byla 3,8 až 9,6 krát vyšší v Rakousku než v různých regionech České republiky. Vědci upozornili na to, že na českou krajinu měla z hlediska biodiverzity vliv kolektivizace v zemědělství po roce 1948.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky myslivci, zajíc polní, lov, ministerstvo zemědělství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ode dneška mohou myslivci lovit zajíce, počet ulovených kusů meziročně klesá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.