Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeská města si v sobotu připomněla konec první světové války a uctila památku válečných obětí

V sobotu 11. listopadu si svět připomněl konec první světové války a oslavil Den válečných veteránů. Jejich památku uctila i jihočeská města. V Budějcích se zástupci radnice sešli u pomníku letců RAF na Senovážném náměstí a na hřbitově sv. Otýlie. Symbolem svátku, který se v Česku slaví od roku 2004, jsou květy vlčího máku.

11. listopad každoročně patří Dni válečných veteránů. Lidé po celém světě si v tento den připomínají nejen konec první světové války, ale především osudy lidí, kteří prošli válečnými konflikty. Symbolem svátku jsou tradičně květy vlčího máku, které pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě.

Pietní akty se uskutečnily i ve městech napříč Jihočeským krajem. V Budějcích se představitelé města například sešli u pomníku českých válečných letců RAF na Senovážném náměstí a na hřbitově sv. Otýlie. Květiny se ale objevily i u dalších památníků válečných obětí ve měste.

„Řada českých pilotů, kteří bojovali na straně vítězných mocností v královském letectvu a vrátili se do vlasti, byli místo oslavování uvězněni v kriminálech, odkud se mnohdy nevrátili. Je to černý vykřičník naší historie. Místo úcty vězení a smrt. A na to bychom rozhodně neměli zapomenout,“ upozornil při pietním aktu náměstek primátorky Petr Maroš.

Vzpomínalo se i v dalších jihočeských městech

Válečné veterány si připomněli také na jindřichohradeckém městském hřbitově, kde se sešli představitelé ozbrojených složek i veřejného života. V Písku pak stovky vlčích máků ozdobily okolí památníku letců v Palackého sadech.

Při pietním aktu ve Strakonicích řečníci vzpomínali na oběti, které přinesli a stále přinášejí novodobí veteráni. „Ač žijeme v relativně mírové době, je namístě připomínat si útrapy válek, které sužovaly svět. Byť se to dnes zdá jako historie, která se již nikdy nebude opakovat, konflikt na Ukrajině i čerstvě rozhořelý válečný stav na Blízkém východě nás přesvědčují o opaku. Mír, stejně jako svoboda, nejsou zdaleka takovou samozřejmostí, za jakou jsme je v doposud klidné Evropě považovali,“ uvedlo město na svém facebookovém profilu.

Den válečných veteránů se v Česku slaví od roku 2004 a je na seznamu významných dnů. Vzpomínce na válečné veterány se zde věnuje především organizace Post Bellum, která organizuje při příležitosti Dne válečných veteránů sbírku pod heslem „Je na nás, aby se na jejich příběhy nezapomnělo“.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město České Budějovice, město Strakonice, město Písek

Štítky první světová válka, válečný veterán, Den vzpomínek, mák vlčí, Česko, hřbitov, Jihočeský kraj, České Budějovice, Royal Air Force, Západní fronta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská města si v sobotu připomněla konec první světové války a uctila památku válečných obětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.