Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Výstavu děl autora filmového Vetřelce HR Gigera na Hluboké shlédlo 46 tisíc lidí

Dílo švýcarského umělce Hanse Rudolfa Gigera zhlédlo v Alšově jihočeské galerii (AJG) během pěti měsíců přes 46.000 lidí. Výstava, která představila autora filmového monstra Vetřelec, byla v zámecké jízdárně od 11. června, byla v neděli přístupná naposled. Zájem o ni byl mimořádný i o tomto prodlouženém víkendu. Podle galerie to byla jedna z nejnavštěvovanějších akcí v historii.

Na více než 900 metrech čtverečních v zámecké jízdárně bylo přes 100 prací Gigera, kresby, obrazy i plastiky. Galerie na svém webu uvedla, že to byla doposud největší výstava tohoto umělce ve střední Evropě.

Vzhledem k rozloze výstavních prostor nemusela galerie počty návštěvníků omezovat. Náklady na výstavu byly několik milionů korun. „Dosáhli jsme tak zajímavých čísel (návštěvnosti), že ty náklady by měly být prakticky pokryty, což se u výstavních projektů nestává moc často," uvedl ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert minulý týden.

První dny po otevření se návštěvnost výstavy zvyšovala pozvolna, narostla s prvním víkendem. „Od té doby to běželo," řekl ředitel AJG. Znát pak bylo ukončení letní sezony na zámku Hluboká začátkem září, kdy se ve všedních dnech počty lidí v galerii snížily. „Ale pak přišly, a pro mě to bylo velké překvapení, neskutečně silné víkendy," uvedl. Hektické byly poslední tři dny, kdy výstavu vidělo i výrazně přes 1000 lidí denně.

Giger bývá označován za největšího vizionáře mezi umělci 20. století, je známý jako zakladatel uměleckého směru biomechanický surrealismus. Proslavil se díky pracím Necronomicon, které nadchly amerického režiséra Ridleyho Scotta. Giger pak pro něj navrhl Vetřelce, za kterého dostal v roce 1980 Oscara za nejlepší vizuální efekty.

Malíř, sochař a návrhář Hans Rudolf "Ruedi" Giger (1940 - 2014) byl ctitelem česko-německé literatury, Franze Kafky, vedle jiného vytvořil kresby na základě jeho povídky Proměna. To reflektoval název jihočeské výstavy Metamorphoses (Proměny), stejně jako umělcovu různorodou tvorbu. Fascinoval ho i magický svět Gustava Meyrinka.

Na výstavě se podílelo švýcarské muzeum HR Giger, umělcova žena Carmen Maria Gigerová, sběratel Marco Witzig a také český dokumentarista David N. Jahn, který s Gigerem spolupracoval. Jahn dnes vedl poslední komentovanou prohlídku.

Alšova jihočeská galerie vznikla v roce 1953. Zřizuje ji Jihočeský kraj, letos jí dal na provoz 51,4 milionu korun. Loni přilákala galerie 60 984 lidí, jak vyplývá z výroční zprávy. Předloni to bylo 65 006 lidí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AJG

Štítky ČR, Švýcarsko, výtvarné, Hluboká nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavu děl autora filmového Vetřelce HR Gigera na Hluboké shlédlo 46 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.