Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ve zdrojích pitné vody na jihu Čech bude stoupat množství organických látek

V přírodních zdrojích pitné vody na jihu Čech bude stoupat množství organických látek. Způsobuje to globální oteplování a také hospodaření v krajině. Vyplývá to z výzkumu vědců, který představilo českobudějovické biologické centrum Akademie věd ČR v Českých Budějovicích.

Analýza ukazuje, že v přírodní vodě stoupá množství organických látek z rašelinišť, půdy a také biologického odpadu jako listí, tráva a jehličí. Způsobují, že voda má více hnědou barvu a její odstranění klade vyšší nároky na úpravnu vod. Vědci se při výzkumu zaměřili na nádrž Římov na Českobudějovicku, řeku Otava v Písku nebo menší vodní nádrž Karhov na Jindřichohradecku.

Tříletý projekt potvrdil, že při globální změně klimatu, kdy roste teplota a srážky jsou nerovnoměrné, množství organických látek ve vodách poroste. „Když se zvedne teplota, organických látek je víc. Razantní zvýšení přinášejí bouřky a prudké deště, ale také odumření lesa v povodí nebo deště po delším suchu," uvedl hydrochemik z hydrobiologického ústavu biologického centra Petr Porcal. Dodal, že pokud se podaří udržet růst globální teploty do 2,6 stupně Celsia, bude růst koncentrace přírodních organických látek malý. Navíc se výraznějí projeví v nižších nadmořských výškách. Pokud bude růst teplot pokračovat, produkce přírodních látek se výrazně zvýší v horských oblastech.

Rostoucí množství organických látek pak způsobí komplikace v současných úpravnách vody. „Popsali jsme scénáře, kam až vyrostou koncentrace organických látek. Například v povodí římovské nádrže tento růst může být okolo miligramu na litr organického uhlíku za 10 let," řekl Porcal.

Kvalita pitné vody v přírodních zdrojích se nijak zásadně nesníží. Organické látky nejsou zdraví škodlivé. „Ale bude to klást větší nároky na úpravny vod, které budou muset z vody hnědé zabarvení odstranit," řekla mluvčí biologického centra Daniela Procházková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky věda, příroda, voda, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

A není to spíše tím, že "vědci" jsou placeni granty, které se vypisují přímo na konkrétní "zkoumání", takže mají vlastně cíl "výzkumu" již při zadání? :-D

Středa, 22. listopadu 2023, 12:05Odpovědět

Ve zdrojích pitné vody na jihu Čech bude stoupat množství organických látek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.