Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vědci z Českých Budějovic zjistili, že jejich přípravek chrání kaštany

Vědci z českobudějovického Biologického centra akademie věd ČR zjistili, že jimi vyvinutý přípravek pomáhá chránit kaštany před klíněnkou jírovcovou a houbovou chorobou. Škůdci způsobují skvrny na listech, které kvůli tomu opadávají. Přírodní přípravek, který tvoří směs dvou druhů užitečných hub, vědci původně vyvinuli pro obohacení půdy a jako obranu proti škůdcům rostlin. Nyní zjistili, že pomáhá chránit i kaštany.

„Je to zcela přírodní přípravek, který obsahuje patentované kmeny dvou druhů užitečných hub. Kmen první houby pochází z jižních Čech, izolovali jsme ho právě z klíněnky, proti které je vysoce virulentní," řekl autor přípravku a vědecký pracovník biologického centra Rostislav Zemek. Dodal, že kmen druhé houby je původem z Izraele, má podle něj výborné účinky proti rostlinným patogenům a zároveň podporuje využití živin a růst rostlin.

Přípravek, jenž je k dostání na trhu, se vkládá do země, kde působí přímo na kukly škůdce a spóry původce hnědé skvrnitosti a zároveň nepřímo přes kořeny stromů zvyšuje jejich odolnost vůči chorobám a škůdcům. „V současné době zpracováváme předběžné výsledky, ale konečné vyhodnocení proběhne až v příštím roce, kdy by mělo být na stromech již více patrné snížení výskytu klíněnky a hnědé skvrnitosti listů," uvedl Zemek.

Kaštan, jehož pravý název je jírovec maďal, ve městě tvoří stín a také snižuje prašnost a teplotu. Kromě toho poskytuje množství pylu a nektaru a jeho prostředí vyhledává řada užitečných organismů. V Českých Budějovicích je více než 500 stromů tohoto druhu. Nejvíce je poškození vidět na stromořadí podél Nádražní ulice, kde je pravidelně napadeno více než 50 procent listové plochy.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky příroda, věda, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Českých Budějovic zjistili, že jejich přípravek chrání kaštany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.