Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Česko zažilo nejchladnější ráno této zimy, nejvíc mrzlo na Šumavě

Česko dnes zažilo nejmrazivější ráno začínajícího týdne i této zimy. Nejchladněji bylo na Šumavě, teploty tam klesly pod 25 stupňů Celsia pod nulu, ve Volarech na Prachaticku naměřili minus 28,1 stupně Celsia. Silnice byly ráno sjízdné, na některých ležely zbytky uježděného sněhu, tvořila se námraza i sněhové jazyky. Řidiči proto musejí dál jezdit opatrně, a to i na hlavních tazích.

V místě zvaném Luční potok u Volar ráno naměřili minus 28,1 stupně Celsia. I jinde na Šumavě téměř na všech místech klesla teplota k minus 25 stupňům. Většina meteorologických stanic na jihu Čech překonala rekordy pro 4. prosinec, řekl František Vavruška z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu. Na šumavské Rokytské slati naměřili minus 25,6 stupně Celsia. „Přes den se postupně zatáhne a v noci na zítřek už tak nízké hodnoty neočekáváme. Předpokládáme teploty kolem minus pěti stupňů Celsia," dodal Vavruška.

Jihočeští silničáři pracovali celou noc, proti sobotní kalamitě je stav klidný

Na jihočeských silnicích je dnes ráno pouze tenká vrstva sněhu. Silničáři jezdili v noci s veškerou technikou. Proti sobotní kalamitě je situace klidná, řekl po 07:00 dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Martin Šulista. Sněžit by mělo...

Dnešní ráno i den bude pravděpodobně z celého týdne nejchladnější. V noci bude dál mrznout, ale už ne tolik jako dnes, nejvyšší denní teploty, které dnes zůstanou pod nulou, se v dalších dnech budou pohybovat kolem nuly. „Sníh, který napadl o uplynulém víkendu, tak bude zůstávat nebo jen pozvolna odtávat," uvedli meteorologové. Výraznější oteplení s denními maximy okolo pěti stupňů nad nulou očekávají meteorologové v neděli a začátkem příštího týdne.

Po vydatném a trvalém sněžení, které zasáhlo Česko o uplynulém víkendu, byla dnes situace na silnicích mnohem klidnější. Ve vyšších polohách ležela ujetá vrstva sněhu krytá posypem, někde byla námraza.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky počasí, meteorologové, předpověď, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko zažilo nejchladnější ráno této zimy, nejvíc mrzlo na Šumavě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.