Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Písek plánuje na příští rok rozpočet se schodkem 230 milionů korun

Písek plánuje na příští rok hospodaření se schodkem 230 milionů korun. Rozpočet, který schválili městští zastupitelé, předpokládá příjmy 1,19 miliardy korun a výdaje 1,42 miliardy korun. Schodek město uhradí z přebytků z minulých let.

„Máme na účtech přes 600 milionů korun, z čehož bychom schodek uhradili. Také je třeba říct, že v historii města se snad nepovedlo za rok proinvestovat celou plánovanou částku, spíš to bylo 70 procent z ní. Pokud by tomu tak bylo i v příštím roce, schodek by byl výrazně nižší," uvedl písecký místostarosta Josef Soumar (Piráti).

Písek plánoval záporné saldo při rozpočtu na letošní rok. Loni zastupitelé schválili příjmy 1,07 miliardy korun a výdaje 1,18 miliardy korun. Předpokládaný schodek tak činil 116 milionů korun. Rozpočtové změny jej postupně zvýšily až na 143 milionů korun. Skutečnost je ale taková, že v prvních deseti letošních měsících Písek hospodařil s přebytkem 61 milionů korun.

Město počítá pro příští rok s investicemi ve výši 606 milionů korun. Je to nejvyšší částka v historii Písku a představuje více než 42 procent z výdajů rozpočtu. Pro letošní rok radnice naplánovala investice za 333 milionů korun, ale zatím na ně vydala 279 milionů korun.

Pro příští rok město chystá dostavbu seniorského domu v Sovově ulici, na což uvolní 148 milionů. Město také zahájí přístavbu Šobrovy základní školy, když na projekt v příštím roce vydá 128 milionů korun. Kromě toho chce zahájit přípravu výstavby plaveckého stadionu. Jde o projekt, který město řeší několik let. V příštím roce do něj investuje 48 milionů korun. Plavecký stadion by měl stát více než půl miliardy korun.

Soumar dodal, že letos bylo sestavování rozpočtu složitější, protože dlouho nebyly známá výše daňových příjmů pro obce kvůli plánovanému úspornému balíčku vlády. „Proto jsme poslali vedoucím odborů nižší částky jako požadavek na rozpočet. Hledali jsme celé léto i podzim úspory, takže v provozních výdajích se nám dokonce podařilo ušetřit téměř pět procent proti současnému roku i oproti roku 2022. Našli jsme úspory v jednotkách, možná desítkách milionů korun. A tím pádem všechny ty investiční akce, které máme naplánované, můžeme financovat," uvedl Soumar.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Písek

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Písek, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek plánuje na příští rok rozpočet se schodkem 230 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.