Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

PREVENT 99 pomáhá pěstounským a osvojitelským rodinám. Hledá i nové zájemce

PR článek

PREVENT 99 patří mezi největší organizace podporující pěstouny a osvojitele v Jihočeském kraji. Poskytuje služby náhradním rodinám, realizuje přípravné kurzy a oslovuje nové zájemce s cílem snížit počet dětí, které vyrůstají v ústavech. Ředitelkou sekce Náhradní rodinná péče PREVENT je terapeutka Anna Němcová.

Kdo se může stát pěstounem?
Podle našich zákonů a pravidel se pěstounem může stát v podstatě každý, kdo trvale žije v České republice, má kde bydlet a podá žádost. Může to být svobodná žena, nesezdaný pár, manželé, stejnopohlavní pár… Jakákoliv varianta je možná, i když pouze v případě manželů se stanou pěstouny oba. Jakmile se jedná o dvojici, která neuzavřela manželství, tak je dítě oficiálně soudem svěřeno do péče pouze jednoho z nich. Za mě je nejdůležitější, aby byl člověk ochotný přijmout dítě se vším všudy. I s jeho minulostí, původní rodinou, zlozvyky, traumaty. A aby byl ochotný změnit také sebe, nechtít jen vychovávat dítě.

V čem můžete zájemcům o pěstounství pomoci?
U nás dostanou pravdivé informace. Můžou s námi probrat své konkrétní představy i obavy. Předtím, než podají žádost na úřad, dozví se, co je konkrétně čeká, na co se můžou připravit. Můžeme je celým složitým procesem doprovázet. Lidé dnes nejčastěji hledají informace na internetu, na sociálních sítích. Tam se ale šíří spousta mýtů a polopravd. Na vaši otázku tam odpovídají lidé jen s vlastní specifickou zkušeností, která může být hodně zavádějící. My pracujeme v oblasti náhradní rodinné péče již deset let, jsme v kontaktu jak s úředníky, tak s pěstouny a osvojiteli a sbíhají se u nás zkušenosti ze stovek náhradních rodin.

Kolik nových zájemců o náhradní rodinnou péči se vám odhadem ročně ozve? A kolik by jich bylo potřeba?
Povinným kurzem příprav pro budoucí náhradní rodiče v roce 2022 prošlo 23 párů, které žádaly o adopci a 10 rodin, které chtěly přijmout dítě do pěstounské péče. Do adopce ale šlo jen 10 dětí a pěstouni se hledali pro asi 80 dětí. Je hodně bezdětných párů, které chtějí adoptovat malé miminko, aby utvořily rodinu. A je velmi málo rodin, které se z vlastní vůle rozhodnou, že nabídnou svůj domov cizímu většímu dítěti, o které se jeho rodina nedokáže postarat, ale ani se ho nechce úplně vzdát.

Čeho se lidé v souvislosti s pěstounstvím nejvíce obávají?
Často slyším, že lidi odrazuje složitý úřední proces posuzování a dokazování, kterým musí projít každý, kdo žádá o pěstounskou péči i adopci. To chápu, aktuálně to trvá přibližně jeden rok! U pěstounství se pak lidé často bojí, že si na dítě zvyknou, zamilují si ho a pak jim ho původní rodina zase vezme. Ty obavy jsou ale zpravidla zbytečné. Dítě se do původní rodiny z dlouhodobé pěstounské péče vrací jen v úplně výjimečných případech a jen tehdy, pokud je to v jeho prospěch. Další obavy pak náhradní rodiče mají z toho, že dítě zdědí po svých rodičích „špatné geny“ a bude krást, lhát, fetovat. To je složité téma a s budoucími náhradními rodiči o tom hodně diskutujeme. Nikdo neví, jaké geny dítě zdědí. To nevíme ani u vlastních dětí. A kdo má více dětí, určitě ví, že každé je jiné, má jiné zájmy, vlohy i problémy. Jestli dítě bude krást a lhát, ale není uloženo v genech. To je výsledkem jeho životních zkušeností, vztahů a výchovy.

Realizujete také přípravy pro náhradní rodiče. Jak připravujete žadatele na roli pěstouna či adoptivního rodiče?
Naší hlavní snahou je, přiblížit jim specifika dítěte, které k nim pravděpodobně přijde. V čem je jiné než dítě, které se narodí v láskyplné pečující rodině a také v ní zůstane. Co v dítěti způsobí, když ho máma opustí, když ho táta bije, když zůstávalo samo opuštěné v postýlce? Různými prožitkovými technikami se také snažíme, aby si více uvědomovali, co dítě cítí a prožívá, a lépe tak rozuměli tomu, proč se tak chová. Kurz rozhodně není žádná strohá teorie. Hodně s účastníky diskutujeme a vedeme je také k tomu, aby se víc zamýšleli nad svým životem, dětstvím, rodinnými vztahy. Výchova našeho dítěte vždy odráží i to, jak jsme byli vychováváni my.

Potýká se Jihočeský kraj s nedostatkem dlouhodobých pěstounů?
Ano. Stejně jako celá Česká republika. Pro malé zdravé děti majoritního etnika máme pěstounů dostatek. Pokud někdo chce takové dítě přijmout do pěstounské péče, tak na něj paradoxně může i několik měsíců čekat. Úplně jiná situace je ale v případě starších dětí, sourozenců a dětí, které mají nějaký zdravotní nebo psychický problém. Lidé se zpravidla obávají, že starší dítě s nevhodnými návyky a špatnými zkušenostmi ze své rodiny, přinese své problémy do jejich rodiny, ovlivní jejich děti, nezvykne si, nezmění se,… Čím dříve se dítě dostane do bezpečného a vlídného rodinného prostředí, tím lépe. Ale i u dětí školního věku má přijetí do rodiny velmi pozitivní dopad na jejich vývoj a výhled do budoucna. Potřebují přijetí, lásku a hlavně šanci.

Jaké jsou výhody pěstounství oproti ústavní péči?
Dětské domovy i jiná ústavní zařízení dokážou dát dítěti v podstatě všechno, kromě toho nejdůležitějšího – trvalého vztahu s dospělým člověkem. Každé dítě potřebuje žít ve stabilním vztahu, potřebuje patřit k někomu, na koho se může spolehnout, kdo ho neopustí v těžkých chvílích, ke komu se bude vracet i v dospělosti. V dětských domovech se personál střídá. V průběhu dne, po dnech či týdnech. Noví pracovníci přichází a zase odchází. Dítě, které vyrůstá několik let v ústavu, vystřídá třeba deset „tet“. Dokážete si představit mít za pět let deset maminek? Každý ví, že to nejde! Každý u nás soucítí se psy v útulcích a uvědomuje si, že jediná záchrana pro takového psa je, když si ho vezme nový „páníček“. Ti uvědomělejší také ví, že ten pes bude asi z počátku bázlivý, nebo naopak vzteklý, ale určitě nedůvěřivý. Možná vám to srovnání přijde přehnané, ale já jsem přesvědčená, že princip je stejný. Teplo, jídlo a dárky na Vánoce jsou určitě hodně důležité, ale není to všechno.

Služby pro osvojitele letos slaví páté výročí, Centrum podpory pěstounských rodin PREVENT deset let od založení. Co se vám za tu dobu povedlo?
Jsme pyšní, že děláme smysluplnou práci a neopouští nás chuť a nadšení rozvíjet a zlepšovat služby pro náhradní rodiny. Je to oblast, ve které je Česká republika za světem bohužel o pár (desítek) let pozadu, ale poslední roky situace hodně pokročila.

Co byste vzkázala těm, kteří o náhradní péči uvažují a rozmýšlejí se?
Zavolejte, napište. Rádi se s vámi sejdeme. Buď u nás, v našich prostorách v Českých Budějovicích nebo Strakonicích, anebo přijedeme k vám. Nad důležitým rozhodnutím se lépe přemýšlí, když o něm člověk může diskutovat, srovnávat si myšlenky, vyslechnout si zkušenosti někoho jiného. Tak to neodkládejte. Dětem čas ubíhá hrozně rychle!

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky PREVENT 99, náhradní rodina, pěstounství, adopce, Jihočeský kraj, pěstounská péče

PREVENT 99 pomáhá pěstounským a osvojitelským rodinám. Hledá i nové zájemce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.