Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Prachaticích bude možné od ledna platit za parkování i kartou či přes mobil

V Prachaticích bude možné od ledna platit za parkování auta i platební kartou či přes mobilní telefon. V prvním pololetí 2024 chce město také nabídnout mobilní aplikaci, pomocí níž se bude parkovné rovněž hradit. Město již tento týden spustí čtyři automaty v testovacím provozu.

Jde o čtyři parkovací automaty na Velkém náměstí, Malém náměstí, v Zahradní a Vodňanské ulici. „Stávající automaty dosluhují, nevracely peníze, někdy ani nešlo platit. A nebylo možné platit kartou ani aplikací. Chtěli bychom mít aplikaci, se kterou by bylo možné platit i jiné městské aktivity, vstup do bazénu nebo do knihovny," řekl místostarosta Jakub Nepustil (Živé Prachatice). Staré parkovací automaty nerozměňovaly mince.

Šetřit se díky novince bude i čas řidičů, nebudou již muset k vozu s parkovacím lístkem, uvedl vedoucí odboru komunálních služeb a dopravy Luboš Kvasnička. Úhrada poplatku bude navázaná na registrační značku auta. Díky tomu bude možné kontrolovat platby za parkování i bez parkovacího lístku vystaveného za čelním sklem.

Investice do nových automatů byla asi 800 tisíc korun, řekl starosta Jan Bauer (ODS). Radní plánují, že pomocí aplikace by se časem dalo platit i za jiné městské služby. Řidiči, kteří budou v centru parkovat dlouho, zaplatí proti dnešnímu stavu víc.

Nejnižší ceny za parkování budou pět a deset korun. Mění se ale struktura plateb. Na vytížených místech typu Velkého náměstí zůstane parkovné za hodinu stejné jako teď. Když tam ale řidič nechá stát auto déle, parkování se mu proti nynějšímu stavu prodraží. „Mělo by to zejména turisty motivovat k tomu, aby si hledali k odstavení vozidla vhodnější plochu," uvedl Kvasnička. Cílem je, aby tam auta nestála moc dlouho a aby poblíž náměstí zůstávalo víc volných míst.

Prachatice, v nichž žije téměř 11 tisíc lidí, budou mít příští rok vyrovnaný rozpočet s příjmy i výdaji 344 milionů Kč. Na investice město vyčlenilo 46,5 milionu. Začne stavět knihovnu, připravuje také prvních 13 parcel Pod Dubovým vrchem.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, automobilová, parkování, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Prachaticích bude možné od ledna platit za parkování i kartou či přes mobil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.