Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Horkovod z Temelína dodal loni Budějovicím 258 terajoulů tepla, nejvíc je to v mrazech

Jaderná elektrárna Temelín dodala loni za necelé tři měsíce provozu horkovodu do Českých Budějovic 258 terajoulů (TJ) tepla. Jde zhruba o třetinu z plánovaných ročních dodávek pro město, které by měly být 750 TJ. Naplno dodává horkovod teplo i v těchto mrazivých dnech. V úterý, kdy teploty klesly hluboko pod bod mrazu, překonal Temelín loňské denní maximum horkovodu, do Budějovic dodal 5,6 TJ tepla. Do Budějovic dodává Temelín teplo od poloviny loňského října.

„Dodáváme tolik tepla, kolik České Budějovice potřebují. Dodávky tepla se odvíjí do venkovní teploty a spotřeby ve městě. Podle toho pak nastavujeme teplotu a množství vody, která do Budějovic proudí," řekl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml. Průměrná denní dodávka tepla z horkovodu byla loni 2,8 TJ. Nejvíc tepla proudilo potrubím do Budějovic 8. prosince, kdy teplota klesla pod minus čtyři stupně Celsia, Temelín ten den do města dodal 4,9 TJ. Čím nižší teploty venku jsou, tím víc tepla horkovod dodává.

Horkovod z Temelína zahájil zkušební provoz. Teplo z něj pokryje zhruba 30 procent spotřeby města

V českobudějovické teplárně dnes oficiálně zahájili zkušební provoz horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Temelín do krajského města. Jde o třetí nejdelší horkovod v České republice. Díky němu se do města bude dostávat čistší teplo a bude také...

Temelín propojila s Budějovicemi dvě 26 kilometrů dlouhá potrubí o vnějším průměru 80 centimetrů. Obě jsou minimálně 1,3 metru pod zemí. V zimě proudí do Budějovic voda o teplotě až 140 stupňů Celsia, v létě kolem 90 stupňů Celsia, uvedl ČEZ. K výrobě využívá část páry určené pro produkci elektřiny. „Kombinovaná výroba elektřiny a tepla je velmi efektivní a ekologická," uvedl člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

ČEZ by do Český Budějovic měl ročně dodat 750 TJ tepla. Horkovod by měl dodávat teplo do budějovické teplárny nejméně 20 let. Emise teplárny včetně skleníkových plynů vypouštěných do ovzduší klesnou díky temelínskému teplu zhruba o třetinu. Ročně tak městská firma uspoří přes 80 tisíc tun emisí oxidu uhličitého z uhlí, které nespálí, uvedla.

ČEZ původně avizoval, že horkovod začne dodávat teplo do Budějovic na přelomu let 2020 a 2021. Temelínský přivaděč se stavěl se od jara 2019. Stavba měla zhruba dva roky zpoždění. Od konce roku 2020 se asi na rok práce zastavily, zkrachovala stavební firma Tenza. Koncem roku 2021 vybral ČEZ firmy, které horkovod dostavěly. Náklady byly 2,4 miliardy korun.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČEZ

Štítky energie, teplo, jaderná, Temelín, Teplárna České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horkovod z Temelína dodal loni Budějovicím 258 terajoulů tepla, nejvíc je to v mrazech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.