Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Horkovod z Temelína zahájil zkušební provoz. Teplo z něj pokryje zhruba 30 procent spotřeby města

V českobudějovické teplárně dnes oficiálně zahájili zkušební provoz horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Temelín do krajského města. Jde o třetí nejdelší horkovod v České republice. Díky němu se do města bude dostávat čistší teplo a bude také možné dlouhodobě predikovat jeho cenu. Stavba trvala čtyři a půl roku.

Jadernou elektrárnu Temelín a horkovodní síť Českých Budějovic nyní propojuje 26 kilometrů dlouhé potrubí. Voda je v něm ohřívaná párou odebíranou z největších turbosoustrojí v Česku. V zimě bude teplota vody dosahovat až 140 stupňů Celsia.

„Je to obrovský přínos, protože dostáváme do Českých Budějovic, do té teplovodní soustavy, kterou rozvádíme teplo do domácností a do firem, třicet procent energie z úplně čistého zdroje, jako je jaderná elektrárna. Je to vlastně stabilní teplo, do kterého nezasahují emisní povolenky a výkyvy, které na tom trhu jsou. Navíc díky tomu, že se jedná dlouhodobý kontrakt můžeme predikovat, jaká cena tepla bude, a to je obrovsky výhodné z pohledu obyvatel. Čistá a ekonomicky stabilní energie,“ uvedl dnes během tiskové konference jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Horkovod by mohl pomoct i s aquaparkem

Primátorka města Dagmar Škodová Parmová (ODS) připomněla, že projekt je důležitý také kvůli diverzifikaci rizik pro město a občany. Do budoucna podle ní může navíc pomoct s řešením vybudování aquaparku, jehož výstavba a provoz bude velmi energeticky náročný. „Nebudeme pracovat se stabilními energiemi, ale se stabilními energiemi, která Budějčákům umožní například i to, aby si aquapark v Budějcích užili,“ řekla.

Ročně bude Jaderná elektrárna Temelín dodávat do města 750 terajoule tepla. Pokryje tak přibližně třetinu spotřeby. „Pro nás je to jeden z významných projektů. Jde o jeden z největších teplárenských, ale také ekologických projektů posledních desetiletí. Pokud bychom chtěli toto teplo vyrobit z uhlí, museli bychom vypustit přes 80 tisíc tun oxidu uhličitého ročně,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Cena za teplo by letos podle hejtmana Kuby neměla skokově vzrůst. Cenu pro příští rok oznámí teplárna do konce listopadu. Letos v lednu zvedla cenu za gigajoule tepla na 788,59 korun. Loni za něj lidé platili 690,69 korun.

Unikátní palivový mix

Spuštění horkovodu zapadá do Strategie pro zelené město, kterou se už několik let snaží českobudějovická teplárna naplňovat. „Druhou akcí, která bude následovat ještě v této topné sezoně, je zprovoznění nového kotle na biomasu a posledním projektem bude spuštění zařízení na energetické využití odpadů. V Budějcích tak vznikne unikátní palivový mix, který sází na lokální bezemisní zdroje a obnovitelné zdroje,“ komentoval ředitel teplárny Václav Král.

Horkovod měl původně dodávat teplo do Budějovic na přelomu let 2020 a 2021. Stavba měla ale kvůli problémům s firmou, která ji zajišťovala, zhruba dva roky zpoždění. Budování horkovodu začalo na jaře 2019. Investice byla 1,69 miliardy korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová, ČEZ

Štítky horkovod, Temelín, teplo, České Budějovice, Teplárna České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Chán

V roce 1991 už byly ty trubky položené až k Chlumci. Je úžasný, že do Budějovic to došlo už za 32 let. Je to skvělý!!!

Středa, 18. října 2023, 14:08Odpovědět

Jan Strapina

Výborně,konečně po dlouhé době nějaký opravdu smysluplný projekt!!!!!!!

Středa, 18. října 2023, 13:03Odpovědět

Horkovod z Temelína zahájil zkušební provoz. Teplo z něj pokryje zhruba 30 procent spotřeby města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.