Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vánoční strom z náměstí zmizí na konci týdne

Poslední velký symbol Vánoc, osmnáct metrů vysoká jedle, zmizí z náměstí Přemysla Otakara II. na konci tohoto týdne. V pátek strom pracovníci Lesů a rybníků města České Budějovice částečně rozřežou a poté odvezou. Vánoční strom byl v centru města od 17. listopadu.

Vánoce už jsou nenávratně pryč, z budějckého náměstí postupně zmizely stopy adventního městečka a zůstává jen osmnáct metrů vysoká ozdobená jedle. I tu ale v nejbližších dnech z náměstí pracovníci společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice odvezou. „V pátek 12. ledna v 8.30 hodin jedli na místě částečně rozřežou, její větve půjdou na štěpky a podstatná část bude převezena do manipulačního skladu a poté do dřevozpracujího závodu,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí radnice Jitka Brůha Welzlová.

Vánoční strom byl na náměstí od 17. listopadu. I tentokrát byl hodnocen jako jeden z nejkrásnějších v České republice. „Jsme na to samozřejmě náležitě hrdí. Nebereme to ale jako samozřejmost, vždycky je to velmi radostná událost, kterou se pokusíme zopakovat i letos,“ komentovala primátorka Dagmar Škodová Parmová. Dodala, že město má na letošní vánoční strom už tři nabídky.

Nejkrásnější stromeček mají České Budějovice, rozhodli čtenáři Drbny

V centru Českých Budějovic stojí nejkrásnější vánoční strom na jihu Čech. V anketě o tom rozhodli čtenáři Budějcké Drbny. Ti své hlasy rozdělovali mezi stromy v jihočeských okresních městech. Kdo obsadil druhé a třetí místo?

Ten letošní byl od rodina Medvecových z Kaliště. Strom se začínal naklánět a majitelé se obávali, aby nespadl. Rozhodli se proto jedli věnovat městu. „Když strom odváželi, byl to na jednu stranu smutný pocit. Zasadil ho můj děda s babičkou před asi šedesáti lety. Během dvou nebo tří let ho ještě jednou přesadili, a pak ho umístili k našemu domu. Je nám ho líto, ale už byl moc vysoký a začínal být nebezpečný, tak ať udělá radost ještě více lidem, ne jenom nám," řekl před začátkem adventu majitel stromu Lukáš Medvec.

Ohodnoť článek

Foto Libor Staněk

Štítky advent, vánoce, vánoční strom

Vánoční strom z náměstí zmizí na konci týdne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.