Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Povodí Vltavy chystá stavební investice za 1,2 miliardy. O třetinu vyšší než loni

Státní podnik Povodí Vltavy plánuje letos stavební investice za 1,24 miliardy korun. Meziročně je to o 473 milionů víc. V jižních Čechách z toho investuje 76 milionů. Opevní svahy plavební dráhy v Českém Vrbném, odstraní také sedimenty z plavební dráhy u Hluboké nad Vltavou, kde je nutné obnovit potřebnou plavební hloubku. Připravuje i stavby na ochranu měst Volyně a Husinec před povodněmi. Na budějovickém sídlišti Vltava napravuje porušené svahy u břehu řeky.

U vodního díla České Vrbné v Českých Budějovicích opevní podnik svahy plavební dráhy, které narušila eroze. Práce, jež hradí Státní fond dopravní infrastruktury, by neměly ovlivnit letošní plavební sezonu. U Hluboké nad Vltavou odstraní podnik usazeniny z plavební dráhy na Vltavě na 228. říčním kilometru. „Sedimenty se hromadily postupně tak, že na daném úseku už není zajištěná předepsaná plavební hloubka, takže je třeba je odstranit a plavební hloubku obnovit,“ uvedl mluvčí podniku Hugo Roldán. Sedimenty chce Povodí Vltavy odstranit i z vodního díla Soběnov.

Do všech letošních oprav v ČR chce podnik investovat 253 milionů, z toho bude asi 52 milionů v jižních Čechách. Firma opraví jez Mrskoš na Otavě v západočeském městě Horažďovice, také pilíře jezu na Otavě v Katovicích, Nový jez na Nežárce ve Veselí nad Lužnicí nebo opevnění břehů na Otavě v Písku. „Budeme také pokračovat v projekční přípravě akcí na ochranu před povodněmi ve městech Volyně a Husinec,“ uvedl Roldán.

Opravy břehů u sídliště Vltava

Na březích Vltavy na stejnojmenném českobudějovickém sídlišti opravuje podnik porušené svahy. Jsou v horším stavu kvůli plavbě i vysokým průtokům v řece. V místech, kde je eroze menší, snižuje firma sklon břehů. Naopak nejzasaženější místa zpevňuje pomocí kamenů. Další materiály jako zeminu, ornici nebo štěrk, které jsou teď na březích, použije Povodí Vltavy k úpravě míst, po nichž se teď pohybuje těžká technika.

Povodí Vltavy opravuje v Budějcích břehy řeky. Hotovo by mohlo být už na jaře

Od října pracuje Povodí Vltavy v Českých Budějovicích na zpevnění svahů řeky nedaleko náplavky. Kromě zpevňování se v jedné části pracuje také na jejich snížení, aby byla řeka v místě pláží lépe přístupná. Dle původních plánů měly práce trvat do...

„Až budou práce hotové, zajistíme tak bezpečnou rekreační plavbu v daném úseku a také se zlepší přístup k řece z přilehlých břehů,“ uvedl mluvčí. Stavební firma chce mít hotovo do začátku letošního léta, aby práce co nejméně ovlivnily rekreační sezonu, dodal mluvčí.

Státní podnik Povodí Vltavy s 900 zaměstnanci se stará téměř o 22.000 kilometrů vodních toků. Hospodaří se 113 vodními nádržemi, s 21 plavebními komorami na Vltavské vodní cestě, 48 pohyblivými a 301 pevnými jezy a s 20 malými vodními elektrárnami, uvádí na webu. V roce 2022 měl čistý obrat 1,57 miliardy Kč a zisk po zdanění 96,7 milionu, vyplývá z výroční zprávy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky ČR, voda, stavby, Povodí Vltavy, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Vltavy chystá stavební investice za 1,2 miliardy. O třetinu vyšší než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.