Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Povodí Vltavy opravuje v Budějcích břehy řeky. Hotovo by mohlo být už na jaře

Od října pracuje Povodí Vltavy v Českých Budějovicích na zpevnění svahů řeky nedaleko náplavky. Kromě zpevňování se v jedné části pracuje také na jejich snížení, aby byla řeka v místě pláží lépe přístupná. Dle původních plánů měly práce trvat do podzimu, podle Povodí Vltavy se je ale nejspíš podaří dokončit už na jaře.

Podle mluvčího Povodí Vltavy Hugo Roldána jde o dvě akce, které společnost ve městě provádí. „Od mostu Strakonická směrem proti proudu se jedná o opevnění svahů levého břehu kamenným záhozem. Zde se jedná o dva úseky.  Ten, který se právě realizuje je od mostu Strakonická zhruba po obchodní dům Tesco,“ uvedl. Druhá část, k Lannově loděnici, je v plánu v první čtvrtině příštího roku.

Po proudu řeky, směrem k novému sportovně relaxačnímu areálu, pracuje společnost na snížení sklonu břehu řeky. „Zde se žádné opevnění nepřidává, pouze se zmírňuje sklon svahu "useknutím" horní břehové hrany tak, aby byla řeka v místě pláží lépe přístupná a propojená s travnatými plážemi na levém i pravém břehu,“ popsal Rojdán.

Dokončení prací plánovalo Povodí Vltavy na říjen 2024. Díky tomu, že se nyní daří všechny práce realizovat rychleji, mohlo by být vše hotovo už do jara. „Zhotovitel bude mít snahu práci dokončit tak, aby nebyla dotčena rekreační sezóna,“ uzavřel mluvčí.

Rozšíření sportovně relaxačního areálu


V druhé etapě plánuje město vybudovat nová mola a sportoviště. Zdroj: Město České Budějovice

Na práce Povodí Vltavy navazuje rozšíření sportovně relaxačního areálu. To by se mělo rozrůst o nová sportoviště nebo například mola. „Na nich začneme pracovat hned, jakmile bude dokončená úprava břehu. Kolem areálu se toho bude v příštím roce dít opravdu hodně, budeme ho moct zase o kousek rozšířit,“ okomentoval náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). Už na začátku června by měla být také přeložena cyklostezka, která nyní protíná horní a dolní část areálu. 

Kromě toho se bude v příštím roce podle Maroše hledat také nový provozovatel areálu, který by ho měl vést od roku 2025. Nyní má provoz na starost zapsaný spolek České Budějovice pod vedením Davida Šťastného (radní Hluboké nad Vltavou za ČSSD a NEZÁVISLÍ a jednatel společnosti Hluboká Baseball & Softball Club s.r.o., pozn. redakce), který má s podobným provozem zkušenosti ze sportovně relaxačního areálu na Hluboké.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky Povodí Vltavy, Vltava, řeka, České Budějovice

Povodí Vltavy opravuje v Budějcích břehy řeky. Hotovo by mohlo být už na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.