Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Silný vítr na přelomu roku polámal stromy v Boubínském pralese

Na přelomu roku poškodil silný vítr v Boubínském pralese stovky souší i zdravých stromů. Podle Lesů ČR, které jsou správcem území, jde převážně o smrky. Poškozený je také dřevěný plot kolem pralesa. Dříví musí na základě rozhodnutí Správy chráněné krajinné oblasti Šumava zůstat v porostech.

Silný vítr měl podle Lesů ČR poškodit stovky stromů, zhruba 500 metrů krychlových, u Knížecí a Lukenské cesty na Boubíně. Kromě toho poničil také dřevěný plot kolem pralesa. „Jde o souše, ale taky mnoho zdravých smrků, které se na jaře stanou atraktivní pro kůrovce. Vzhledem k tomu, že v národní přírodní rezervaci téměř nesmíme proti škůdcům zasahovat, obávám se kůrovcové gradace,“ uvádí Miloš Juha, ředitel tamějšího lesního závodu Lesů ČR. Dříví totiž musí na základě rozhodnutí Správy CHKO Šumava zůstat v porostech.

Podle Juhy poškodil prosincový vítr zejména centrální část Boubína, do které veřejnost nesmí. Ostatní cesty jsou ale bezpečné. „K jezírku se návštěvníci dostanou po náhradní trase s povalovými chodníky a mostkem, kterou tam Lesy ČR loni vybudovaly za půl milionu korun. Vede po stávající značené zelené z parkoviště Na Kaplici pod Boubínem kolem Stromu duší a informačního střediska na Idině pile. Po stejné cestě se turisté vrátí zpět," uvedl v tiskové zprávě.

Boubínský prales je třetí nejstarší přírodní rezervace v České republice. Rozkládá se na území 666 hektarů. Bezzásahová plocha v jádrové oblasti pralesa se v roce 2020 rozšířila zhruba o 55 hektarů. Dosáhla tak výměry 139 hektarů.

Ohodnoť článek

Foto Lesy ČR

Štítky Šumava, Národní park Šumava, Boubín, Lesy ČR

Silný vítr na přelomu roku polámal stromy v Boubínském pralese  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.