Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj vypíše soutěž na podobu Alšovy jihočeské galerie na Senovážném náměstí

Jihočeský kraj plánuje v nejbližších týdnech vypsat mezinárodní architektonickou soutěž, ze které by měla vzejít podoba nové budovy Alšovy jihočeské galerie. Tu chce kraj z Hluboké nad Vltavou přesunout na Senovážné náměstí v Českých Budějovicích. I to by se mělo celé proměnit.

Plánované vypsání architektonické soutěže zveřejnil Jihočeský kraj na webových stránkách. Předmětem soutěže bude získat komplexní architektonický návrh novostavby objektu muzea Alšovy jihočeské galerie.

Samotnou soutěž chce kraj vypsat během února. „Zatím se vše dolaďuje a nechci nic předjímat. Nicméně předpokládáme, že výsledky soutěže budeme mít v červnu tohoto roku. A deadline, kdy by měla nová galerie stát, je rok 2028. Děláme všechny kroky pro to, aby se to podařilo,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012). Termín dokončení souvisí také s tím, že v roce 2028 budou České Budějovice Evrospkým hlavním městem kultury.

Nová budova Alšovy jihočeské galerie má stát na Senovážném náměstí. Lokalita vyplynula z jiné architektonické soutěže, která řešila koncepci celé lokality náměstí. „Nová budova by se měla stát centrálním, iniciačním bodem náměstí, jakýmsi středem, který bude impulzem nejen pro samotné náměstí, ale i pro širší centrum města,“ stojí v dokumentu zveřejněném na stránkách Jihočeského kraje.

Podle českobudějovického architekta Miroslava Vodáka půjde o největší otevřenou architektonickou soutěž na novostavbu galerie nebo muzea na území Česka od roku 2009. Pod galerií by mělo podle dřívějších informací vzniknout podzemní parkoviště pro několik stovek aut.

Podzemní parkoviště a schody k vodě. Budějce chystají velkou proměnu Senovážného náměstí

Posezení na trávě před Jihočeským muzeem, schody k Mlýnskému náhonu, podzemní parkoviště pro 230 automobilů nebo třeba hřiště pro děti. S tím vším počítá vítězný návrh, který by mohl v budoucnu proměnit Senovážné náměstí v centru Českých Budějovic.

Proměna Senovážného náměstí a okolí

Kromě nové galerie a podzemního parkoviště se počítá s celkovou proměnou Senovážnho náměstí. Ze soutěže vyhlášené v roce 2021 vznikl návrh, který počítá s odkrytím Mlýnského náhonu, vznikem pobytových schodů, velkého trávníku nebo prostoru pro pořádání společenských akcí jako jsou trhy a koncerty. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Hnilička Architects+Planners

Štítky Alšova jihočeská galerie, Jihočeský kraj, architektonická soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vypíše soutěž na podobu Alšovy jihočeské galerie na Senovážném náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.