Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kulturní Budějce. Připravuje se nový festival nebo Deník města

České Budějovice budou v roce 2028 Evropským hlavním městem kultury. Ačkoliv se oficiálně titulem budou pyšnit až za čtyři roky, už nyní se připracují projekty, které v roce 2028 vyvrcholí. Na události pojmenované Oslava včera tým Budějovice 2028 některé z nich představil. Na co se mohou obyvatelé a návštěvníci města těšit už tento rok?

„Naše vize je taková, že chceme projekty postupně připravovat a představovat tak, aby v tom roce 2028 mohly vykvést. V přihlášce máme 50 různorodých uměleckých a kulturních projektů, v přípravě jich je od letošního roku 40. V letošním roce se hlavně zaměřujeme na projekty, které mají pomoct s nabíráním nových zkušeností a kapacit kulturním organizacím. Ale jsou tam i projekty pro širokou veřejnost,“ vysvětlil na úvod programový ředitel Budějovice 2028 Matěj Vlašánek.

Včera odpoledne se tak v Českých Budějovicích konala Oslava, která mimo jiné představila několik letošních projektů. Tím nejvýraznějším bude nový festival Jižní svéráz, který vede Jihočeské divadlo a pracuje na něm s divadlem Continuo z Malovic a rezidenčním domem Rezi.Dance z Komařic. Festival má být zaměřený na divadlo mimo divadlo.

„Nultý ročník bude startovat velkou akcí pro veřejnost 17. května na náplavce u Dlouhé louky. V průběhu festivalu bude možno vidět celou řadu představení na neobvyklých místech v Budějovicích například na řece Vltavě, v pivovaru Samson nebo v jedné z pošt. Bude ale i v jiných místech kraje, jako je Krumlov, Třeboň nebo zmiňované Komařice. Festival potrvá až do poloviny září,“ vysvětlil Vlašánek.

Dalším projektem je pak Kreativní mysl. Půjde o platformu, která má podle Vlašánka pomoct z rozvojem kreativního vzdělávání na školách. V Českých Budějovicích a v Táboře se pak bude konat akce Skateholders. „Věnuje se pozitivním sociálním dopadům skateboardingu a bude probíhat na přelomu června a července,“ vysvětlil.

Jedna z připravovaných akcí je pak Womenpedia, která má upozornit na ženské tvůrkyně. Projekt bude mít dvě roviny. První se zaměří na významné jihočeské tvůrkyně posledních dvou století a bude připomínat jejich tvorbu, a druhá větev má podporovat tvorbu ženských jak umělkyň, tak pracovnic v kulturním prostředí. 

„Zahrnuje přednášky, debaty nebo například přednáškový cyklus na Jihočeské univerzitě, který bude jak pro studenty, tak i pro veřejnost,“ doplnil programový ředitel.

Projektu s názvem Deník města se ujala známá českobudějovická spisovatelka Klára Vlasáková. Ta bude v průběhu nadcházejících let vytvářet pomyslnou kroniku města mapující, jak se České Budějovice na titul Evropského hlavního města kultury připravovali. Úryvky do kroniky budou připravovat různí lidé, obyvatelé města, děti, senioři, pracovníci z kulturních nebo jiných organizací nebo i profesionální spisovatelé. Příběhy budou nejprve vycházet jako blogové příspěvky a na konci z nich vznikne kniha.

„Dnes bylo prezentováno jen šest z připravovaných projektů. Akcí a aktivit je pro příští rok mnohem více,“ uzavřel Vlašánek. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Máče

Štítky České Budějovice, EHMK 2028, kultura, Budějovice 2028

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturní Budějce. Připravuje se nový festival nebo Deník města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.