Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V chystané táborské čtvrti Dvorce by měl být i domov pro klienty s Alzheimerem

V připravované táborské čtvrti Dvorce by měl být také domov pro klienty s Alzheimerovou chorobou. Město navrhuje, že by objekt postavil soukromý investor. Kapacita domu se zvláštním režimem by byla 110 až 140 lůžek. Čtvrť by měla vzniknout na Pražském předměstí v části bývalých Žižkových kasáren. Pokud půjde příprava dobře, první práce by měly začít v půlce roku 2025.

„Město před časem otevřelo zařízení, které využívají i lidé s Alzheimerovou nemocí. Další takový domov by v Táboře postavili developeři," uvedl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020). V Táboře od roku 2022 funguje centrum pro seniory, jehož výstavba trvala přes dva roky a stála 253 milionů korun. Jeho součástí je také sektor pro klienty s Alzheimerovou chorobou s 45 lůžky.

„Podle mého názoru domovů se zvláštním režimem tohoto tipu není nikde dostatek, jelikož počet lidí trpících Alzheimerovou nemocí narůstá. Vidíme proto záměr ve Dvorcích jako velmi potřebný projekt a věřím, že i pro developery bude zajímavý," řekl starosta.

Tábor připravuje projekt nové obytné čtvrti několik let. Původně tam plánoval byty soukromý investor, který však před osmi lety od záměru ustoupil. Radnice pak zpracovala projekt na výstavbu bytové čtvrti. Bude se rozkládat na ploše devíti hektarů a mohlo by v ní žít až 2000 obyvatel. Vedení města nyní chystá územní studii na Dvorce. „Předpokládáme, že pokud vše dobře půjde, první práce by měly začít v půlce roku 2025," řekl Pavlík.

V nové čtvrti by měly být byty v osobním vlastnictví i nájemní. Odhadované náklady na výstavbu Dvorců byly tři miliardy korun, když hlavní část položky investují developeři. Částka se však může měnit s ohledem na aktuální situaci na trhu. Nová čtvrť má podle vedení města pomoci zastavit pokles počtu obyvatel Tábora. Na počátku 90. let minulého století ve městě žilo téměř 38.000 lidí. Nyní je to přibližně o 5000 méně, protože řada obyvatel si hledá bydlení v okolních vesnicích a satelitních městečkách. Součástí čtvrti Dvorce budou obchody a služby, v plánu je mateřská škola.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, správa, zdraví, stavby, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V chystané táborské čtvrti Dvorce by měl být i domov pro klienty s Alzheimerem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.