Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Přírodní rezervace u Třeboně se rozrostla o dvě klisny divokých koní

Přírodní rezervace Meandry Lužnice u Třeboně na Jindřichohradecku se rozrostla o dvě klisny divokých koní. Organizace Česká krajina je tam přivezla z jiné rezervace ze středočeských Milovic. V Lužnici u Třeboně žije osm divokých koní a tři pratuři.

„Odchyt zvířat byl poměrně složitý, protože jsme odchytávali a nakládali divoké koně pro dvě lokality najednou. Jednak hřebce pro Josefovské louky a také dvě klisny do rezervace v meandrech Lužnice," uvedl Dalibor Dostál z projektu Česká krajina.

Rezervace Meandry Lužnice u Třeboně vznikla v roce 2021. Rozkládá se na ploše 24 hektarů. Na jejím vzniku se podíleli soukromí vlastníci pozemků, CHKO Třeboňsko a právě Česká krajina. Podle Dostála areál Meandry Lužnice nabízí pro divoké koně zcela jiné podmínky než Milovice. V jihočeské rezervaci jsou pastviny dlouhodobě podmáčené.

Česká krajina připravuje v nejbližší době i další transporty zvířat z Milovic do Jihočeského kraje. „V příštích týdnech budou pokračovat převozy zubrů do rezervace na Lipně a v plánu je také převoz divokých koní do Novohradských hor, kde je od přelomu roku skupina praturů," řekl Dostál.

Česká krajina je nezisková organizace, která usiluje o ochranu biologické rozmanitosti a zmírňování dopadů klimatických změn na přírodu i člověka a adaptaci krajiny na změny klimatu. Jednou z jejích hlavních činností je vytváření sítě nestátních přírodních rezervací, které umožní přežití ohrožených druhů rostlin a zvířat, případně jejich návrat do oblastí, kde byly v minulých staletích vyhubeny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Dostál

Štítky ČR, příroda, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodní rezervace u Třeboně se rozrostla o dvě klisny divokých koní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.