Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kvůli saharskému prachu je na jihu Čech smogová situace

Meteorologové vyhlásili v Jihočeském kraji a na Vysočině smogovou situaci. Horší kvalitu ovzduší způsobil saharský prach, který se nad regiony od rána vyskytuje. Lidé by se v této situaci měli mimo jiné kvůli možnému horšímu dýchání venku vyvarovat náročnějších fyzických aktivit. Během neděle může smogová situace nastat i v jiných krajích, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X.

"Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se o poměrně nestandardní situaci. Koncentrace se mohou v dalších hodinách snižovat, ale také výrazněji zvyšovat," uvedli meteorologové.

"Pro Jihočeský kraj to je výjimečný jev, protože zde smogové situace míváme velmi málo," řekla Renata Uhlíková z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Dodala, že lidé mohou při pohybu venku vnímat určité komplikace. Například se jim může hůře dýchat, škrábat je v krku nebo pálit oči. Vizuálně saharský prach není příliš zřetelný, jen při pohledu do dáli se může na nebi objevovat žlutě zabarvený odstín. Připomíná například vzedmutí prachu nad polem při zemědělských pracích.

Saharský prach dnes způsobil to, že většinu dne bylo nad zasaženými oblastmi zataženo. Přesto se teploty držely na konec března na vysoké úrovni a na několika stanicích v Jihočeském kraji byly překonány rekordy. Nejvyšší hodnotu meteorologové naměřili ve Strakonicích, kde bylo 23,7 stupně Celsia.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČHMÚ

Štítky Kraj Vysočina, Český hydrometeorologický ústav, Jihočeský kraj, Strakonice, smog, Sahara, písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli saharskému prachu je na jihu Čech smogová situace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.