Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ocenění za rozhlasové herectví na letošní Jihočeské Thálii

V podvečer 23. března proběhl na prknech Jihočeského divadla sedmadvacátý ročník slavnostního předávání cen Jihočeská Thálie za rok 2023. Večerem provázeli herci Jihočeského divadla, ke kterým se postupně přidávaly také historické postavy Karel Hynek Mácha, Antonín Dvořák, Božena Němcová, Magdalena Dobromila Rettigová i Bedřich Smetana, jemuž byl celý večer věnován jako dárek k jeho dvoustým narozeninám.

Jednou z vyhlašovaných kategorií bývá již tradičně také Cena za rozhlasové herectví. Toto odvětví má u nás velmi bohatou tradici a mělo také významný vliv na rozvoj české a československé kultury.

Jihočeskou Thálii za rozhlasové herectví získal herec Pavel Oubram, a to za hlavní roli v šestidílné četbě na pokračování Krajina roztavených zvonů, která vznikla podle stejnojmenného příběhu českobudějovického spisovatele Jana Štiftera.

Četba byla natočena v loňském roce a premiéru odvysílá českobudějovický rozhlas na frekvenci 106.4 FM od pondělí 15. dubna v pořadu Podvečerní čtení, každý všední den krátce po 18. hodině až do 22. dubna. Četba je po odvysílání v éteru k poslechu také vždy dalších 28 dní na webu budejovice.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas.

Poslech budějovických četeb on-line patří k těm nejúspěšnějším a nejoblíbenější tituly, například detektivní příběhy, mají za 28 dní desetitisíce poslechů. V loňském roce přesáhly četby publikované Českým rozhlasem České Budějovice milion poslechů.

V českobudějovickém rozhlasovém studiu U Tří lvů se vyrábí ročně přibližně 7 premiérových povídek a jedna četba na pokračování. Jejich výběr a zpracování má na starosti slovesná dramaturgyně Martina Toušková, která k tomu dodává: „Vybíráme jihočeské autory, ale takové, aby měli potenciál zaujmout i na Dvojce nebo Vltavě, které je potom vysílají v repríze. Zrovna Jan Štifter je ten případ, kterého mají rádi i na Vltavě, jeho povídky interpretuje dost často právě Pavel Oubram“.

Rozhlasové vysílání v Československu začalo v roce 1923, kdy byla spuštěna první rozhlasová stanice Radiojournal v Praze. Postupně se rozšířilo po celém území naší země a stalo se důležitým médiem pro informování, vzdělávání a zábavu. Československý rozhlas produkoval mnoho významných rozhlasových her a seriálů, které se staly trvalou součástí naší kultury. Ačkoli v období devadesátých let a začátku milénia došlo spíše k útlumu výroby a vysílání rozhlasových her, rozhlasové herectví zůstává nadále důležitou součástí české kultury i v digitální éře, kdy jsou kromě klasických rozhlasových her populární i novější formáty jako podcasty a audioknihy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Jihočeská Thálie, Jihočeské divadlo, kultura, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ludmila Hervířová

Pavel Oubram je nejen dobrý herec, ale má velmi příjemný hlas.

Pondělí, 1. dubna 2024, 09:05Odpovědět

Ocenění za rozhlasové herectví na letošní Jihočeské Thálii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.