Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prachatice vyhrály krajské kolo soutěže o Historické město roku

Město Prachatice postoupilo do celostátního kola soutěže o titul Historické město roku 2023. I když bylo v Jihočeském kraji jediné přihlášené, komise vyhodnotila, že se může ucházet o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. V soutěži o titul Památka roku 2023 reprezentují Jihočeský kraj varhany z bechyňského kostela sv. Michaela. Celostátní vítěze soutěže vyhlásí Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska 18. dubna, jak uvádí na svém webu.

„Porota pozitivně hodnotila především úpravy veřejných prostranství, zejména nedávno revitalizovaného Štěpánčina parku, kdy obnovy byly v roce 2023 provedené velmi kvalitně. A pak významem ostatní převyšuje především restaurování vnějšího pláště Dolní brány,“ uvedl Daniel Šnejd, ředitel Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Českých Budějovicích. Prachatice podle něj v soutěži patří řadu let mezi nejlépe hodnocená města a program regenerace městské památkové rezervace mají zpracovaný na velmi dobré úrovni. Loni skončily v krajském kole druhé, soupeřily s Trhovými Sviny a Českými Budějovicemi, které postoupily do finále.

Historické město roku vyhlašuje od roku 1994 ministerstvo kultury. Mezi jihočeská města, která tento titul získala, patří kromě Prachatic (2002), také Slavonice (2017), Jindřichův Hradec (2007) a Třeboň (1996).

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska uděluje ještě cenu Památka roku ve dvou kategoriích. Malá obnova, to je rekonstrukce do dvou milionů korun bez DPH, a velká obnova, to je rekonstrukce nad dva miliony korun. Krajským vítězem v jižních Čechách v kategorii Malá obnova jsou varhany v kostele sv. Michaela v Bechyni pocházející z období kolem roku 1700. V roce 2022 začala jejich oprava a loni v říjnu se rozezněly na prvním koncertě.

„Restaurovaný nepřenosný varhanní pozitiv bude v podstatě nejstarší svého druhu na Táborsku a Bechyňsku, protože další nástroje jsou až z doby rokoka. Znovuzrození varhanního pozitivu bude hodnotnou rehabilitací nejen nástroje samotného, ale i celého původního prostoru kostela po hudebně akustické stránce,“ řekl starosta Bechyně Štěpán Ondřich (SNK ED). Restaurátorské práce stály 350 tisíc korun. Peníze se vybraly ve veřejné sbírce a pořádáním dobročinných koncertů na menší varhany z roku 1750 vypůjčené z depozitáře městského muzea.

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska je dobrovolná a nevládní organizace sdružující především historické obce nebo jejich části, na jejichž území jsou zachovány významné kulturní hodnoty, zejména nemovité památky. Sdružení vzniklo z iniciativy měst v listopadu 1990. Společně s ministerstvem kultury a ministerstvem pro místní rozvoj se sdružení podílí na Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, správa, ocenění, Prachatice, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice vyhrály krajské kolo soutěže o Historické město roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.