Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočeský kraj hledá cesty k účelnému využití umělé inteligence ve veřejné správě

Konference Jihočeského kraje „AI ve veřejné správě“, odstartovala ve čtvrtek 4. dubna 2024 v prostorách Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou. Do posledního místa zaplněný sál složený z řad předních odborníků na umělou inteligenci, zástupců samospráv a vedoucích zaměstnanců krajských úřadů či ministerstev přivítal hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba spolu s ředitelem krajského úřadu Lukášem Glaserem.

Společnost jim dělala i umělá inteligence jménem Holly, vytvořená speciálně pro účely konference českobudějovickou společností Anycoders. Holly hovořila z obrazovky nad pódiem a svými postřehy doplňovala živého moderátora. Dokáže ho v budoucnu nahradit úplně? I to byla jedna z otázek, na kterou konference hledala odpověď.

„Umělá inteligence se v současnosti rychle vyvíjí a podle mého názoru to bude velká výzva pro lidstvo. Dosavadní pokrok totiž nezasahoval do oblasti lidského myšlení, emocí. Dnes poprvé na toto území vstupuje nový hráč - umělá inteligence. Stroj najednou ohrožuje místa, která vždy patřila jen lidem. Jsem rád, že pořádáme konferenci, na které se o tomto tématu můžeme otevřeně bavit. Za mě osobně je to věc, u které musíme být opatrní. Pokud hrozí, že na vás bude někdo mluvit hlasem, který znáte, že někdo vytvoří vaší virtuální realitu a ona bude v tom veřejném virtuálním prostoru neodlišitelná od vaší identity, může to lidstvo vystavovat velkým problémům. Na druhou stranu dokáže umělá inteligence shromažďovat velká data informací, což právě ve veřejné správě pomůže výrazně zefektivnit práci. Všechna možná rozhodnutí, rozsudky, problematika stavebního řízení atd. které vymýšlí spousta úředníků pořád dokola, by mohla zpracovávat umělá inteligence velmi efektivně,“ uvedl hejtman Martin Kuba a znovu zopakoval, že bude velkou výzvou pro lidstvo zvládnout a udržet umělou inteligenci tak, aby byla dobrým sluhou, a ne špatným pánem.  

V žertu se proto Holly zeptal na výsledek krajských voleb, což umělá inteligence zodpovědět nedokázala. „Tak to má být. Naši budoucnost bychom měli pořád mít v rukou my, lidé. A umělá inteligence má zůstat nástrojem, který ulehčí naši práci,“ dodal hejtman.


 

Podchytit včas možnosti, které umělá inteligence nabízí. Tak, aby jihočeská veřejnost dostávala od úřadu ty nejlepší služby. Rychle a kvalitně. To je důvod, proč Jihočeský kraj konferenci „AI ve veřejné správě“ uspořádal. „Umělá inteligence je momentálně hojně diskutovaná. Každý den vlastně vidíte nějaké nové nápady, jak umělou inteligenci využít. Většinou je to ve sféře soukromé, já si ovšem myslím, že pokud to jde v soukromé sféře, tak není důvod, abychom ve veřejné sféře umělou inteligenci taky nemohli používat. Samozřejmě má to svá omezení a rizika. S ohledem na bezpečnost dat a podobně. Nicméně myslím si, že ten potenciál tu je a je značný. Zejména v oblasti služeb pro naše klienty. Už dneska se zamýšlíme nad tím, jakým způsobem přiblížit naše služby občanům s využitím umělé inteligence, snažíme se zefektivnit procesy a určitě zde je velké pole pro zpracovávání velkého množství dat a opakujících se činnosti, které by v budoucnu mohla dělat umělá inteligence,“ uvedl ředitel krajského úřadu Lukáš Glaser.
 
Na konferenci vystoupili nejen odborníci na umělou inteligenci, ale také zástupci úřadů i ministerstev, kteří AI již ve své činnosti využívají. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky martin kuba, lukáš glaser, konference, ai

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj hledá cesty k účelnému využití umělé inteligence ve veřejné správě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.