Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Český Krumlov po dvouletých opravách otevřel hřbitov

Český Krumlov včera slavnostně otevřel hřbitov po opravách, které trvaly dva roky a skončily loni na podzim. V areálu hřbitova jsou vydlážděné hlavní cesty, na ostatních je štěrkotrávník, opravené jsou obvodové zdi, na hřbitově přibyly lavičky. Opravy stály 44 milionů korun, 11 milionů korun byla krajská dotace, zbytek uhradilo město, řekl novinářům starosta města Alexandr Nogrády (ANO). Rekonstrukce v areálu ale nekončí, v budoucnu by ho třináctitisícové město chtělo rozšířit do přilehlého parku.

Opravený hřbitov má novou dešťovou kanalizaci, rozvody vody jak pro zavlažování, tak pro svod dešťové vody, rozvody elektřiny. Vysazená je nová zeleň, jsou zde odpočinková místa s lavičkami a nová stání pro kontejnery na odpad. Opravená je i přilehlá budova a obvodové zdi.

„V budoucnu je třeba opravit druhou přilehlou budovu. Nedaleko hlavního vstupu jsme nechali udělat nový vchod do parku, kam hřbitov v budoucnu chceme rozšiřovat. Jeho stávající kapacita už nestačí. A tam by mohly vzniknout zahrada smíření a rozjímání a třeba i místo pro rozloučení s nenarozeným dítětem,“ řekl Nogrády.

Stavební práce dělala českokrumlovská firma IRO stavební s.r.o. „Pro nás to byla výzva, protože my děláme jiný druh staveb, jako rekonstrukce cest, kanalizací a vodovody, pracujeme s těžkou technikou okolo desetin tun. A tady je stísněný prostor, používali jsme malé bagříky, ale stejně většinu prací dělali lidé, nikoli technika," popsal za firmu Ladislav Mácsay.

Hřbitovu v úterý požehnal českokrumlovský prelát Václav Pícha. I když se tak stalo v minulosti při zakládání hřbitova, nové požehnání souviselo s obnovou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky ČR, správa, služby, pohřebnictví, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov po dvouletých opravách otevřel hřbitov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.