Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V lipenské přehradě přibývá sumců velkých, kteří likvidují candáty

V lipenské přehradě přibývá sumců velkých, kteří jako vrcholový predátor likvidují candáty. Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR a rybáři zahájili projekt, který má ohroženého dravce chránit. Do přehrady instalovali šest desítek umělých hnízd, v nichž se mají candáti vylíhnout.

„Budeme sledovat, kteří samci svou snůšku úspěšně ’vysedí’, a které snůšky budou napadeny predátorem," řekl Jan Kubečka z hydrobiologického ústavu biologického centra. Candáti velmi pečlivě hlídají svá hnízda, a to i za cenu, že přestanou být v jiných chvílích tolik ostražití. Stávají se tak mnohem zranitelnější a pro sumce snadnější kořistí. Pokud samec candáta zahyne, celé hnízdo pak zlikvidují jiné druhy ryb.

Umělá hnízda připomínají rohožku. Vědci a rybáři je umístili na vybraná místa do hloubky v rozmezí 1,5 až tři metry pod hladinu. Následně budou sledovat obsazenost hnízd a stav jiker.

Lipenská přehrada v minulosti patřila mezi oblíbené rybářské revíry právě kvůli lovu candátů. V posledních 20 letech minulého století pocházel každý pátý candát ulovený v Čechách a na Moravě z nádrže Lipno. Situace se změnila kolem roku 2005, kdy úlovky klesly zhruba na desetinu dřívějšího množství a populace candáta se dostala až na pokraj kolapsu. „Rozebrat příčinné souvislosti pod hladinou našeho největšího jezera nebyl vůbec snadný úkol," uvedl Kubečka. V úvahu podle něj přicházely faktory jako klimatická změna, nedostatečné rozmnožování, parazité a nemoci, pokles produktivity nádrže, vliv rybožravých predátorů, konkurence ostatních dravých druhů ryb, přílišný tlak ze strany rybářů a tak dále.

Kromě predátorů komplikují podmínky pro růst populace candátů i další aspekty. Odborné analýzy například ukázaly, že na přelomu tisíciletí klesla koncentrace živin a produktivita nádrže, což vedlo k výraznému zpomalení růstu candáta. „Zatímco dříve dosahovali candáti stanovené lovné míry 50 centimetrů po čtvrtém roce života, ročníku narozenému v roce 2000 to trvalo devět let. Takto pomalu rostoucí populaci se nedařilo kompenzovat ztráty působené rekreačními rybáři a došlo ke kolapsu úlovků, kterému říkáme candátí krize," uvedl Kubečka

Vědci pro letošní rok také plánují, že se pokusí zpřesnit odhady počtů sumců v přehradě. Zaměří se také na to, co tvoří největší část potravy sumce v lipenské nádrži.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Hardt, Biologické centrum AV ČR

Štítky příroda, chov, věda, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybocz blog a podcast

Já se těm sumcům moc nedivím, candát je prostě děsně dobrá ryba. Kdo si chce pochutnat jako ti sumci, zde je Candát recept, který bude chutnat i těm, kdo ryby jinak moc nemusí.

Čtvrtek, 18. dubna 2024, 16:02Odpovědět

V lipenské přehradě přibývá sumců velkých, kteří likvidují candáty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.