Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Fritschova stezka je jedna z nejznámějších turistických tras na jihu Čech

PR článek

Jednou z nejznámějších turistických tras na jihu Čech je Fritschova stezka vedoucí z Boršova nad Vltavou do Zlaté Koruny. Patří mezi nejromantičtější stezky v Čechách. Údolí Vltavy nabízí nádherné výhledy na řeku samotnou, ale především na masiv Blanského lesa s ikonickou horou Kleť a Kluk.

Na cestě z části vylámané ve skalách se můžeme setkat s Boršovským hrádkem s dochovaným valovým systémem, s rozvaleným jezem U Rybů a jednou z nejstarších chatových osad v ČR, se středověkými vápennými pecemi pod Jamným, s průzkumnými štolami pro přehradu Boršov, která se měla stát součástí Vltavské kaskády, s torzy hradů Maškovec a Dívčí kámen, záchytnými body U Rybáka a U Cáby, třísovským oppidem … Do Zlaté Koruny je to 18 km a nejfrekventovanější desetikilometrová část je mezi Boršovem nad Vltavou a Třísovem. Stezka pojmenovaná po Ing. Emanuelu Fritschovi, významnému činovníkovi Klubu českých turistů, se začala budovat v roce 1933 před 91 lety za pomoci ženijního vojska československé armády.

Ve skalách vylámané úseky turistické trasy pod Boršovem nad Vltavou začaly mít v posledních letech problémy s padajícími kameny, když tyto se uvolňovaly zejména po přívalových srážkách. K poslednímu většímu uvolnění skalního masivu došlo v listopadu 2023 a o pár týdnů později při sněhové kalamitě. Bezprostředně po prvním větším pádu kamenů obec stezku na úseku dlouhém 350 m uzavřela, označila výstražnými tabulkami, vytyčila náhradní obchozí trasu okolo pomníku amerického pilota a po domluvě s Povodím Vltavy byly do koryta řeky umístěny bójky varující zimní vodáky. Zároveň obec podnikla potřebné kroky vedoucí k rychlé nápravě, aby na jaře v roce 2024 byla stezka přístupná.

Okamžitě po pádu se zpracoval geologický posudek, který sloužil jako vstupní materiál pro zevrubné posouzení ohrožené stezky pro zprávu České geologické služby. Na základě této zprávy byl vypracován projekt na očištění skal od vegetace a uvolnění narušených skalních bloků. Tento projekt posloužil jako podklad pro výběrové řízení na firmu, která tyto práce na začátku února zahájila. V průběhu února až března 2024 byly skály očištěny, byly instalovány zkušební terče sledující pohyb skal. Následně bylo vypsáno výběrové řízení na projektanta vlastní sanace skal (instalace zádržných systémů – ploty, sítě, kotvy), na zpracování IGP – inženýrsko-geologického posudku a následnou péči o ošetřené skály (jakýsi manipulační řád). Do tohoto okamžiku vynaložené prostředky činily s DPH 2,5 mil. Kč. Tato projektová dokumentace se zároveň stala podkladem pro dotační titul vypsaný MŽP, o který obec okamžitě zažádala a následně vypsala výběrové řízení na dodavatele těchto prací, přičemž vítězná firma bude vybrána do 19.dubna 2024 tak, aby v polovině května 2024 skály byly zabezpečeny a Fritschova stezka byla na poškozených místech opravena.

Komentář starosty obce Jana Zemana: „Jsem moc rád, že jsem našel odvahu pustit se do ošetření skal nad Fritschovo stezkou, která je po řece naším největším turistickým lákadlem. Podobným úkolem jsem byl dosud nepolíben, a tak jsem se vrátil o 45 let dozadu, do svých gymnaziálních let, kdy jsem byl v hodinách biologie seznamován s mineralogií a geologií. Měl jsem možnost setkat se s profíky s báňskou zkušeností, se kterými jsem prošel celé výše popsané martyrium. O všech krocích jsem informoval odpovědné pracovníky úřadu Jihočeského kraje, přičemž jsem se držel slůvek – Vyhrávají jenom rychlí.

Pro milovníky přírody, turisty je důležité, že Fritschova stezka bude velice rychle opravena. Jen pro zajímavost: na stezku chodí na procházky více než 2 tisíce občanů obce, jenom na katastru obce je okolo stezky 200 chat, ročně na stezku vyrazí okolo 25 tisíc turistů, několik tisíc rybářů, po stezce vedou 3 známé běžecké závody – VltavaRun (z Kvildy do Prahy), ReuterRun (12,5 km krosového běhu s broděním Vltavy) a Boubín-Libín-Kleť (110 km z Vimperka do Boršova). Fritschova stezka je ideální místo pro příměstskou rekreaci v dosahu MHD a železnice pro obyvatele krajského města.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky boršov, boršov nad vltavou, pozvánka, stezka, program, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fritschova stezka je jedna z nejznámějších turistických tras na jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.