Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Plním synům sny, říká Tomáš Aubrecht a do Budějovic přinesl fascinující svět minerálů a mušlí

PR článek

Českobudějovický podnikatel Tomáš Aubrecht, který od roku 1991 budoval úspěšnou výrobní a distribuční potravinářskou značku Druid, tenhle byznys na začátku roku 2021 po třiceti letech opustil. „Potřeboval jsem si odpočinout, nabrat novou energii,“ říká. A nyní o sobě dal zase vědět, když do Českých Budějovic přinesl fascinující svět mušlí a minerálů. Představuje jej v unikátním obchodě, který dnes otevřel v části bývalé restaurace U Slovanské lípy naproti výstavišti. Do jeho názvu přidal i své celoživotní hobby: víno a delikatesy.

Na více než 60 metrech čtverečních jsou vitríny s několika stovkami minerálů, zkamenělého dřeva, mušlí a korálů převážně z tropů, tropických moří a oceánů. Je zde možné vidět také unikátní mušle, které patří v současnosti mezi endemitní druhy, které se vyskytují pouze na jednom místě naší planety.

„Vlastně plním sny synům. S mladším sbíráme už řadu let na každoročních cestách mušle. Úplně tomu propadl, tráví tím hodiny denně. A staršího, co teď vychází ze základky, zase baví chemie a mineralogie. A když jednou přišli a povídali, ať je naučím podnikat, tak jsem jim to chtěl ukázat na koníčcích, které nás všechny baví,“ vysvětluje Tomáš Aubrecht, proč se do toho pustil. Věří přitom, že představované přírodní skvosty mohou být také kvalitním zdrojem informací zejména pro mladé návštěvníky.

Zatímco mušle jsou pevné schránky, které obalují a chrání měkká a zranitelná těla měkkýšů, pestrobarevné a tvarově úchvatné minerály jsou nerosty, vytvořené před miliony let. Oboje fascinuje lidi po tisíciletí.

„Zlomová byla pandemie covidu, kdy byli kluci doma na distanční výuce a v té spoustě času ze zaprášených beden vyndali za ty roky nastřádané „poklady“. Rozložili moudré knihy a snažili se je pojmenovat, prozkoumat, zařadit. Po internetu nebo telefonu diskutovali s dalšími sběrateli. Každý kousek musel mít své místo ve speciální krabičce či šuplíku i s cedulkou s názvem a původem. Na tohle bychom asi v normální době čas nenašli,“ vypráví Tomáš Aubrecht.

A protože věří, že podobných nadšenců je spousta, má v nabídce vedle „vybraných“ kousků i ty za stokorunu, aby každý mohl nahlédnut do světa mušlí a minerálů.

Přitom se vrátil na známá místa, protože před více než deseti lety v tomhle domě s historií v roce 1554, rozjel gastronomický projekt s kvalitní středomořskou kuchyni v restauraci a prodejně Olivier. Pak ji jako spolumajitel opustil a ta po několika letech skončila. „Ale nevstupuji do stejné řeky. Jediné, co je společné a přetrvalo, je moje láska k Francii a Itálii, odkud je i většina nabízených vín a delikates,“ dodává.

Hlavně chce ale dělat radost sobě i ostatním, co jsou také fascinován krásou a dokonalostí přírody.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky minerály, mušle, Tomáš Aubrecht, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plním synům sny, říká Tomáš Aubrecht a do Budějovic přinesl fascinující svět minerálů a mušlí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.