Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Úspěch pro temelínský horkovod. Odborníci ocenili jeho ekologický a ekonomický přínos

PR článek

Na podzim zprovozněný horkovod z Jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic, kde se napojuje na distribuční síť městské teplárny, zaujal i odborníky z Teplárenského sdružení ČR. Ti mu na Dnech teplárenství a energetiky včera v Olomouci udělili cenu za Projekt roku 2023 v kategorii Dekarbonizace tepelných zdrojů.

„Porota ocenila příspěvek tohoto projektu k rozvoji a modernizaci účinných soustav zásobování teplem, které jsou šetrné k životnímu prostředí a dosahují zajímavých cen dodávaných energií,“ vysvětluje Martin Žahourek z představenstva městské teplárny, který cenu přebíral.

Českobudějovická teplárna díky napáječi ročně nespálí zhruba třetinu uhlí a do ovzduší proto nevypustí tomu odpovídající množství emisí, především skleníkových plynů. Význam investice vyniká i svou dlouhodobostí. Dodávky tepla jsou smluvně zajištěné na více než 20 let. Uvažovaná životnost napáječe je však delší, minimálně 30 let, což do budoucna umožní další prodloužení spolupráce energetických firem.

„Oceněný projekt spoluvytváří důležitý pilíř naší Strategie pro zelené město, jak se jmenuje dlouhodobá koncepce postupné dekarbonizace teplárny a modernizace její vysokoúčinné soustavy sdílené domácnostmi, úřady či firmami na území Českých Budějovic. Vzniká zde unikátní palivový mix založený na místně dostupných bezemisních a obnovitelných zdrojích energie,“ uvedl Václav Král, předseda představenstva Teplárny České Budějovice.

Soutěž, kterou už od roku 2002 vyhlašuje Teplárenské sdružení ČR, oceňuje nejlepší realizace v teplárenství v daném roce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky teplárna, Teplárna České Budějovice, horkovod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěch pro temelínský horkovod. Odborníci ocenili jeho ekologický a ekonomický přínos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.