Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

U sportovní haly vznikl první městský sad. Vysazeno tady je více než sto ovocných stromů

Více než stovka ovocných stromů a téměř dvě stovky keřů. V Českých Budějovicích je nový městský ovocný sad, který vznikl jako náhradní výsadba za pokácené stromy podél trasy horkovodu z Temelína. Více než milion korun dal na výsadbu ČEZ.

Na louce vedle Sportovní haly nedaleko centra města je nově vysazeno 113 ovocných stromů a 177 keřů. Jde o jabloně, hrušně, třešně, švestku nebo jeřáb. Z keřů pak zahradní architekti vybrali například kalinu, lísku, dřín nebo zimolez.

Sad se bude podle zahradní a krajinné architektky Lenky Marcínové udržovat bez použití chemických prostředků. „I proto jsme vysadili původní odrůdy ovocných dřevin, které jsou mnohdy odolnější vůči nemocem či škůdcům. Některé z odrůd jabloní a hrušní byly na území Čech pěstované již v 17. století. Vysazením sadu, i když v centru města, pomáháme zachránit a udržet genofond ovocných dřevin naší nádherné české krajiny,“ uvedla.

Stromy by podle ní měly dorůst do výšky maximálně osmi metrů. Zahradníci budou koruny stromů upravovat tak, aby se pod stromy dalo pohodlně chodit a současně.

Co na nový městský sad říkáte?

Celkem hlasovalo89 čtenářů

Sad částkou více než jeden milion korun financoval ČEZ. Jde o náhradní výsadbu v rámci stavby horkovodu z Temelína do Českých Budějovic. „Je to jen ukázka toho, že horkovod opravdu není jen o teple, ale efektů s ním spojených je mnohem více,“ komentoval člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Místo, kam stromy vysadit, vybrali pracovníci Odboru ochrany životního prostředí na magistrátu města. „Nový sad ukazuje, že ochrana přírody nejsou jen zákazy a omezení, ale také rozvíjení a vytváření nových možností. A že to jde dělat s respektem ke stávajícímu prostředí a užitkem pro lidi. Ti si zde budou moci odpočinout, ochutnat ovocné plody nebo se jen inspirovat, jaké stromy by se hodily na jejich zahradu. Současně jde i o jeden z projektů, kterým naplňujeme naší dlouhodobou strategii na změnu klimatu,“ uvedl první náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Po sportovním areálu u Vltavy jde tak o druhý projekt, který v krajském městě vznikl v souvislosti se stavbou horkovodu. „Zeleň do měst patří, jsou s ní spojeny estetické, ale i praktické efekty v podobě ochlazení městského prostředí, zlepšení ovzduší nebo prostě jenom klidu pro odpočinek,“ doplnil na tiskové konferenci hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marek Sviták

Štítky městský sad, výsadba, stromy, zeleň, České Budějovice, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Souček

Výsadba ovocných stromů u hlavního tahu, kde ~80 let jezdila auta na olovnatý benzín?

Středa, 1. května 2024, 21:40Odpovědět

U sportovní haly vznikl první městský sad. Vysazeno tady je více než sto ovocných stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.