Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Jihočeském kraji stále roste počet případů lymeské boreliózy

V Jihočeském kraji stále narůstá počet případů lymeské boreliózy. Hygienici jich letos zatím registrovali 100, což je o čtvrtinu více než ve stejném období loni. Za meziročním nárůstem množství případů této nemoci přenášené klíšťaty stojí především teplé počasí z minulých týdnů.

„Loni nebyl tak teplý březen a duben jako letos. Klíšťata zůstávají v přírodě i za chladnějšího počasí, ale v takových podmínkách nechodíme ven v krátkých kalhotách a tričku a nesedáme si na zem. Takže ta možnost nakažení klíšťaty je za teplého počasí mnohem vyšší," uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Za celý minulý rok bylo na jihu Čech 518 případů lymeské boreliózy. Na základě nynějšího nárůstu nelze vyloučit, že letošní roční bilance bude vyšší. „Samozřejmě to tak nyní vypadá, ale hlavním faktorem bude počasí. Pokud bude teplo a lidé budou méně obezřetní, může být letošní číslo vyšší než loňské," řekla Kotrbová.

Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění, asi pětkrát častější než klíšťová encefalitida, protože přítomnost borrelií vykazuje v ohniscích až deset procent populace klíšťat. V jižních Čechách se nejvíce případů vyskytuje dlouhodobě především na Jindřichohradecku a Táborsku, tedy v povodí Nežárky a Lužnice. V posledních letech stoupá výskyt i ve vyšších nadmořských výškách a z okresů velmi výrazně v okrese Český Krumlov. Borelióza může způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti lymeské borelióze zatím ve středoevropských podmínkách neexistuje očkování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, klíšťata, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji stále roste počet případů lymeské boreliózy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.