Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Kočka uvízla ve ventilační šachtě, záchranná akce trvala více než 12 hodin

Z hloubky více než 13 metrů museli jihočeští hasiči v Týně nad Vltavou zachránit kočku, která uvízla ve ventilační šachtě o průměru pouhých 25 centimetrů. Náročná záchranná akce s nespolupracujícím zvířetem jim zabrala více než 12 hodin. Kočka vše přežila ve zdraví a nyní je zpět u své majitelky.

K záchraně domácího mazlíčka zavolala hasiče jeho majitelka krátce po osmé hodině ráno v sobotu 4. května. „Ke kočce jsme nejdříve spustili záclonu, jestli se nezachytí drápkem. Zvíře ale nespolupracovalo, a proto jsme do roury zkusili spustit síť na odchytávání zvířat. Kočka toho ale asi měla dost a pořád nehybně ležela na dně roury,“ popisuje komplikace při záchraně mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Hasiči museli improvizovat

Hasiči proto domácího mazlíčka zkoušeli nalákat na různé jídlo a pamlsky, kočka však nereagovala ani na tyto pobídky. „Další pokus byl, že jsme se jí pomocí různých drátů pokusili nahnat do síťky. Ale jak byla hluboko, roura a celý prostor byl velmi stísněný, téměř jsme ji ani neviděli, tak i tento pokus byl dost těžký a hlavně marný,“ pokračovala Matějů.

Hasiči zachránili psa, který spadl do výkopu. Slanit museli 12 metrů

Prachatičtí hasiči zachránili psa, který v městské čáti Volovice spadl do výkopu. Zvíře bylo v hloubce zhruba 12 metrů, a tak bylo nutné se k němu slanit. To nebyla jednoduchá práce, protože pes váží asi 30 kilogramů.

Hasiči spolupracovali na záchraně s jednotkou týnských dobrovolných hasičů a jednotku podnikových hasičů z jaderné elektrárny Temelín. Kontaktovali i chovnou stanici zvířat v Hluboké nad Vltavou, jestli nemají jakýkoli prostředek, který by jim s odchytem pomohl. Všechny z nabízených variant však byly úspěšné.

„Nakonec jsme si sami vyrobili jakýsi chňapák a postupně ho sešroubovávali na 13 metrů dlouhou násadu. Až tímto jedinečně vyrobeným prototypem záchranné tyče se nám kočku asi po hodině, když už se začalo stmívat, podařilo vytáhnout ven,“ těšilo Matějů. Doplnila také, že záchraná akce hasičům zabrala celkem 12 a půl hodiny. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky Záchrana, domácí zvíře, kočka, hasiči, uvíznutí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Čapek

100x palec nahoru.Jste borci.

Úterý, 7. května 2024, 13:57Odpovědět

Kočka uvízla ve ventilační šachtě, záchranná akce trvala více než 12 hodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.