Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Polární záře pohledem čtenářů, podívejte se na záběry z jedinečné noční show

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně. Uvedl to podle agentury AFP americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). Stalo se tak poprvé od roku 2003. Na řadě míst zeměkoule včetně Česka tak byla vidět polární záře. Podívejte se na ní očima našich čtenářů.

Viděli jste také páteční polární záři?

Celkem hlasovalo251 čtenářů

Úřad vydal varování před možnými výpadky systému satelitní navigace či distribuce elektřiny. Geomagnetická bouře, kterou zaznamenává NOAA, dosáhla nejvyššího pátého stupně. Bouři, která by měla pokračovat dnes i v neděli, způsobuji solární erupce. NOAA vydal varování před možnými negativními dopady bouře.

Fenomén může způsobit problémy například systémům satelitní navigace. Při obdobně silné bouři z roku 2003 zaznamenaly problémy elektrické distribuční sítě a transformátory ve Švédsku a Jižní Africe. "Většině lidí tady na zemi se ale nic nestane," cituje agentura AP vědce z NOAA Roba Steenburgha. Kvůli bouři jsou vidět polární záře i v místech daleko více na jih, než je obvyklé.

"Družice ACE vzdálená 1,5 mililionů kilometru od Země zaznamenala před chvílí rázovou vlnu ze sluneční erupce. Na grafu vidíme skokový nárůst rychlosti slunečního větru a jeho hustoty. Zároveň je polarita slunečního větru zatím ve výrazných záporných hodnotách, což je nutná podmínka pro možnost spatření polární záře," uvedl v pátek večer Český hydrometeorologický ústav.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Karolína Kučerová, Michal Daněk, Daniel Rajčinov, Lukas Gallo, Aneta Pletková, Kristýna Mašková, Zby Ram, Petra Křížová

Štítky Polární záře, jižní Čechy, ČHMÚ, sluneční erupce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polární záře pohledem čtenářů, podívejte se na záběry z jedinečné noční show  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.