Počasí dnes33 °C, zítra31 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Škoda po požáru kostela v Chlumu u Třeboně se vyšplhala na téměř 18 milionů korun

Březnový požár v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chlumu u Třeboně způsobil škodu za necelých 18 milionů korun. Původní odhady byly nižší. Z kostela se podařilo zachránit prakticky celý mobiliář, interiér ale silně znečistily saze. Požár pravděpodobně způsobila technická závada.

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chlumu u Třeboně začalo hořet 25. března. Zasažena byla střecha, strop a podlahy. Plameny vážně poškodily také vzácné varhany.

Díky rychlému zásahu hasičů se ale z interiéru podařilo zachránit prakticky celý mobiliář. Interiér ale silně znečištily saze a popel. „A to včetně omítek, nástěnných maleb či mobiliáře, jehož části byly v nedávné době restaurovány,“ uvedlo v tiskové zprávě biskupství.

Oprava kostela v Chlumu u Třeboně, který zasáhl požár, potrvá několik měsíců

Oprava kostela v Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku, který minulý týden zasáhl požár, potrvá zřejmě několik měsíců. Kostel je nyní zavřený a bohoslužby slouží farář v nedaleké Majdaleně. Požár podle prvotních odhadů způsobil škodu 15 milionů...

Během dubna byly zahájeny práce na opravě kostela, biskupství také vyhlásilo diecézní sbírku, ve které se podařilo vybrat jeden a půl milionu korun. „Chci poděkovat všem, kdo do této kostelní sbírky přispěli,“ řekl českobudějovický biskup Vlastimil Kročil. „S radostí také mohu oznámit, že chrám v Chlumu již má opravenou střechu a připravuje se projektová dokumentace na všechny další opravy,“ dodal biskup Kročil.

Ve veřejné sbírce, kterou vyhlásil Chlum u Třeboně, přispěli lidé kolem 1,1 milionu korun. „Sbírka je otevřena do konce března 2025. Podepsali jsme s biskupstvím smlouvu, že z ní pro něj budeme uvolňovat peníze, aby je bylo možné postupně použít na opravu," uvedla starostka Chlumu u Třeboně Jitka Bednářová.

Původní celkové škody byly odhadnuty na 15 milionů korun, podrobnější odhad ale nyní ukazuje, že dosáhnou na téměř 18 milionů korun. Požár zřejmě zavinila technická závada. Kostel zůstává mimo provoz, na nedělní mši mohou zájemci místo do Chlumu u Třeboně vyrazit do kostelů v okolí, například do Třeboně, Jindřichova Hradce, Stráže nad Nežárkou, Suchdolu nad Lužnicí nebo Majdaleny.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magdalena Horváthová

Štítky požár, církve, správa, opravy, Chlum u Třeboně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škoda po požáru kostela v Chlumu u Třeboně se vyšplhala na téměř 18 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.