Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Oprava kostela v Chlumu u Třeboně, který zasáhl požár, potrvá několik měsíců

Oprava kostela v Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku, který minulý týden zasáhl požár, potrvá zřejmě několik měsíců. Kostel je nyní zavřený a bohoslužby slouží farář v nedaleké Majdaleně. Požár podle prvotních odhadů způsobil škodu 15 milionů korun.

Biskupství však nevylučuje, že nakonec částka bude ještě vyšší. Požár zasáhl část střechy a mimo jiné vážně poškodil varhany a další předměty v interiéru. „Při rekonstrukci budeme postupovat vždy po konzultacích s památkáři. Přibližně v polovině dubna by měly práce začít. Uvidíme, jak moc byly poškozeny krovy. Ale priorita pro nás je co nejvíce věcí opravit, pokud to půjde a ne pořizovat nové. Hlavně potřebujeme co nejdříve rekonstruovat střechu," uvedl mluvčí českobudějovického biskupství Petr Samec. Některá zasažená místa na střeše nyní provizorně zakrývají plachty, aby dovnitř neteklo.

Chlum u Třeboně pořádá veřejnou sbírku na obnovu kostela, který zachvátil požár

Chlum u Třeboně pořádá sbírku na obnovu Kostela Nanebevzetí Panny Marie, který na začátku tohoto týdne zachvátil požár. Předběžná škoda byla stanovena na 15 milionů korun. Při požáru se nikdo nezranil.

Na opravu kostela vyhlásil městys Chlum u Třeboně veřejnou sbírku. „Kostel je v majetku Římskokatolické farnosti Chlum u Třeboně. Sbírkový účet bude otevřen do 31. března 2025,“ napsala minulý týden na Facebooku starostka Jitka Bednářová (Občané pro Chlumecko). Příspěvěk mohou lidé zasílat na účet České spořitelny číslo 7778888399/0800. Od spuštění se podařilo vybrat 280 tisíc korun.

Podle Samce plánuje biskupství sbírku na opravu kostela také vyhlásit, zahájena by měla být 14. dubna.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitka Bednářová

Štítky požár, kostel, Chlum u Třeboně, sbírka, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava kostela v Chlumu u Třeboně, který zasáhl požár, potrvá několik měsíců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.