Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Budějovice 2028 přinesou underground kulturu a posílí hlas mladých

Českým Budějovicím se podařilo vyhrát titul Evropského hlavního města kultury 2028 (EHMK 2028), k čemuž značně přispěl i každoroční studentský neziskový festival Budějovický Majáles. Letošní rozmanitý program nabídl mimo jiné i přednášku Budějovický Majáles & České Budějovice 2028: Young Creators. Představila budoucí, ale i fungující projekty, které vznikly právě díky kandidatuře na EHMK 2028.

„Projekty pro mladou generaci realizujeme postupně, cílem je připravit lidi a ukázat jim, co se děje,“ uvedla Lucie Bílková, členka projektového týmu Budějovice 2028.

Větší zapojení studentů do kultury pomůže například spuštění networkingové sítě, která má propojit Českýché Budějovice s ostatními evropskými městy – skrze síť studentských organizací. Jejím účelem bude zajistit přirozené budování vztahů a sdílení zkušeností mezi kulturními organizacemi, které jsou vedené mladými lidmi. První osobní setkání se uskutečnilo právě během Majálesu.

Mezi další cíle patří například podpora vzniku neformálních míst pro setkávání lidí všech věkových generací, jako se to povedlo v českobudějovické Žižkárně.

Mezi již spuštěné projekty patří například Skateholders, který se snaží integrovat různé freestylové sporty do městského centra. Mezi knihovnou a Gerberou tak naleznete několik menších objektů, dá se na nich sedět jako na lavičce, ale zároveň na nich trénují skejťáci a bajkeři. Již brzy se uskuteční festival věnovaný právě skateboardingu.

Projekt Za hranice hudby (Crossing border) podporuje rozvoj místní hudební scény. Jeho cílem do roku 2028 je provázání nezávislých hudebních scén ze sousedních zemí (Rakousko, Německo, Slovensko) pomocí vystoupení, databáze festivalů a klubů i umělců, vydání průvodce pro hudebníky a hudební profesionály po daných regionech.

Symfonie identit přinese mladým lidem možnost nahlédnout otázku vlastní identity a místa ve společnosti skrze umění a kulturu. Pomoci má také s otevřením diskuze o tématech jako je LGBTQIA+, konsent a sexuální zdraví. 

Podpořit mladé lidi v projevení svého názoru a nastolovat aktuální společenská témata pomáhá tvůrčí projekt URBAN CANVAS. Ten představuje budějovickou underground kulturu skrze komunitní rádio, slam poetry, rap, beatbox, DJing, break dance a improvizovanou poezii.

Diskutovalo se také o největším festivalu ve městě – Majálesu. Funguje na dobrovolnické bázi žáků středních škol a studentů vysokých škol. Budějovický Majáles tak už 21 let nabízí mladým lidem možnost zapojovat se do kultury.

V Českých Budějovicích se už od začátku kandidatury rodí nové projekty, díky nimž zde může být kultura dostupná pro všechny, například festival Jižní Svéráz. Důkazem, že kulturní vyžití konkrétním rokem nekončí jsou i akce z ostatních Evropských hlavních měst kultury, jako je AUDRA festival v Kaunasu nebo ARKOPOLIS v řecké Elefsině, z nichž se po realizačním roku města kultury stala tradice.

„Mladí lidé dostanou i v rámci našeho EHMK příležitost tvořit si s podporou zkušených profesionálů vlastní malé kulturní a umělecké projekty a ukázat tak, co v nich je,“ řekla Bianka Machová, členka týmu Budějovice 2028.

Evropské hlavní město kultury ale nabízí programu mnohem víc – a pro všechny věkové kategorie. Už letos probíhá například divadelní festival Jižní Svéráz ve spolupráci s Jihočeským divadlem, Divadlem Continuo nebo Rezi.dancí Komařice. Od května do září tak probíhají divadelní představení v netradičních venkovních i vnitřních prostorách v Jihočeském kraji.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Budějovice 2028, Pavel Balek

Štítky Budějovice 2028, EHMK 2028, kultura, debata, přednáška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice 2028 přinesou underground kulturu a posílí hlas mladých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.