Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Novohradské hory přivítaly dvojici divokých koní, rezervace pomůže místnímu ekosystému

Do novohradské rezervace velkých kopytníků, jen několik kilometrů od rakouských hranic, převezli ochránci přírody dvojici klisen divokých koní. Transport by měl přispět k rozvoji místního ekosystému.

Ke dvěma praturům se nově v rezervaci v česko-rakouském pohraničí připojila dvojice klisen divokých koní, která byla odchycena v bývalém vojenském prostoru Milovice. Rezervace velkých kopytníků vznikají pro výzkumné účely a obnovu místních ekosystémů, dokonce se dostaly do finále soutěže ekologických Oskarů.

„Další koně bychom měli převážet v příštích týdnech. Bude záležet na vývoji počasí, převozy divokých zvířat není vhodné dělat za příliš vysokých teplot,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Finanční prostředky na divoké koně pro Novohradské hory poskytla společnost JRD z výtěžku benefičního koncertu, který uspořádala.

Na jihu Čech jde už o třetí podobné místo. Rezervace velkých kopytníků se nachází ještě u Třeboně na Jindřichohradecku a u Lipna nad Vltavou na Českokrumlovsku. 

Příroda v Novohradských horách by se díky rezervaci velkých kopytníků měla zlepšovat, jako například v Milovicích. Díky pastvě se zde daří zvyšovat počty vzácných druhů zvířat a rostlin dokonce i o tisíce procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Kurz

Štítky Novohradské hory, rezervace, ekosystém, divoký kůň, klisna, ekologický Oskar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novohradské hory přivítaly dvojici divokých koní, rezervace pomůže místnímu ekosystému  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.